Hoe ga je om met die ene vriendin die nooit naar jou vraagt? 

We hebben bijna allemaal die ene vriendin gehad die nooit uit zichzelf een appje stuurt, of er überhaupt eentje tijdig beantwoordt.

Hoewel de ene vriendin niet de andere is, zijn er verschillende soorten vriendschap. De vriendschap die kort, maar krachtig was. De vriendschap die je al jaren koestert. En dan heb je nog de vriendschap waarin jij als enige echt moeite lijkt te steken.

Eenrichtingsverkeer

Laten we even een scenario schetsen. Je stuurt een berichtje naar die ene vriendin – de ene keer een luchtig appje, de andere keer een zorg die je met haar wilt delen – maar hoort niets terug. Tenminste, niet binnen een paar dagen. Vervolgens weet ze je wel te vinden wanneer zij ergens mee dealt. De zogenoemde ‘reply only’-vriendin.

Volgens psycholoog Dr. Tara Quinn-Cirillo is een dergelijke vriend zich niet altijd bewust van dit gedrag. Al merkt degene die bevriend is met zo’n persoon dit gedrag wel op. “Als iemand zich niet bewust is van dat gedrag, heeft diegene vaak geen kwade intenties”, vertelt ze aan Stylist. “Het is niet zo dat ze je niet waarderen. Sommige mensen zijn gewoon oprecht heel druk en denken dat ze dan wel hebben gereageerd. Of ze hebben gewoon nog geen tijd gehad om te vragen hoe het met je gaat.”

Afwijzing

Quinn-Cirillo legt uit dat sommige mensen moeite hebben met initiatief tonen. “Soms voelen mensen zich gewoon niet op hun gemak om een gesprek te beginnen uit angst voor afwijzing, spot of misschien omdat ze zich niet gewaardeerd voelen.” Volgens de psycholoog hebben mensen met dit probleem in het verleden negatieve ervaringen gehad met gesprekken beginnen. Een gesprek aangaan, kan hen het gevoel geven dat ze erg kwetsbaar zijn.

“Onze zorgen om genegeerd te worden, worden nu verergerd door sociale media en leesnotificaties. Je weet wanneer iemand een bericht heeft gelezen en dat maakt het voor veel mensen eng”, legt Quinn-Cirillo uit. Het gekke is dan, dat een vriend(in) met deze angst juist degene is die jou het dan ‘aandoet’.

Behandelen

Daarnaast heb je ook nog de vrienden of vriendinnen die alleen maar over zichzelf praten. Of we die vriendschappen meteen moeten afschrijven? Nee, dat niet. Wel is er werk aan de winkel. Quinn-Cirillo raadt aan om je vriendschap net zo te behandelen als een romantische relatie. Als een relatie waarin goed gecommuniceerd wordt, dus. Je moet ook in je vriendschappelijke relatie goed communiceren over je persoonlijke wensen en gevoelens en duidelijke grenzen kunnen stellen.

“Vraag jezelf af wat je verwacht van je vrienden”, vervolgt de psycholoog. Wat zijn je normen en waarden in een vriendschap? En bedenk dit niet alleen, maar spreek dit ook uit. Laat bijvoorbeeld weten dat je het leuk vindt als die ene vriend(in) jou als eerst een berichtje stuurt. Houd je niet zo van de confrontatie? Dan kun je iemand ook altijd een berichtje sturen met: 'Hoe gaat het met je? Ik heb al een tijdje niets van je gehoord.' Op deze manier maak je iemand er ook bewust van dat hij of zij niets van zich liet horen.

Reflecteren

Volgens Quinn-Cirillo is het ook belangrijk om je af te vragen hoe het gedrag van een vriendin jou beïnvloedt. “Als het je humeur beïnvloedt of als het je anxious maakt, vraag jezelf dan af waarom je moeite steekt in de vriendschap. Geef aan jezelf toe dat je er toch mee zit.”

Het is nooit goed om mensen om je heen te hebben die een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid. “Het is belangrijk dat je erkent dat dit een probleem is”, aldus de psycholoog. Nogmaals, je hoeft de vriendschap dan niet meteen te beëindigen. Zo wil Quinn-Cirillo benadrukken dat sommige mensen nu eenmaal niet zo goed uit de verf komen via sms'jes of appjes. Wel is het belangrijk dat die persoon tijdens face-to-face meetings interesse in jou toont. “Zien jullie elkaar weer, vraag jezelf dan af of je vriend(in) interesse in jou toont.” Is ook dat niet het geval? Vraag jezelf dan kritisch af of je deze persoon wel in je leven wilt hebben.

Bron: Stylist UK | Beeld: Mathilde Langevin

Laatste nieuws