Deze 4 tips helpen je om assertiever te zijn op werk

Denk je dat je iedereen een plezier doet als je bepaalde gesprekken uit de weg gaat? Well, think again!

Als je meer taken aanneemt dan dat je eigenlijk aankan, je altijd op werk verschijnt ook als je je niet lekker voelt en het liefst confrontaties uit de weg gaat, dan ben je misschien wel een people pleaser. Niets mis mee natuurlijk, maar het moet niet ten koste van jezelf gaan. Daarom geven we je een paar tips hoe je assertiever op de werkvloer kunt zijn.

Assertiviteit

Volgens carrièrecoach Joanna Blazinska, vinden mensen het moeilijk om assertief te zijn op werk, omdat het al snel kan worden geïnterpreteerd als onbeleefdheid. “Assertiviteit wordt vaak geassocieerd met confrontatie en ruzie, om wat voor reden dan ook. 'Nee' zeggen wordt door sommige mensen dan ook als onbeleefd beschouwd”, vertelt ze aan HuffPost UK.

Denk je dat je iedereen een plezier doet als je bepaalde gesprekken uit de weg gaat? Well, think again! Want het maakt je eigen leven en dat van anderen juist moeilijker. Zo kan het ontwijken van confrontaties op de werkvloer ertoe leiden dat je meer werk hebt, waardoor je het minder goed kunt managen. Enne, als je te veel hooi op je vork neemt, kun je zelfs een burn-out krijgen. Ai!

Hoe je dan toch assertiever op werk kunt zijn? Hieronder een paar tips.

1. Zie het als een onderhandeling

Assertief zijn betekent niet dat je continu in een conflict zit. “Het is gewoon een onderhandeling. Het is in het voordeel van iedereen, niet in het nadeel van. Je kunt assertief zijn, maar ook beleefd en nederig blijven”, aldus Blazinska. Daarnaast geeft ze aan dat je je juist moet focussen op de waarde die je het bedrijf wilt bieden. Als je niet assertief genoeg bent, kan je werk van lage kwaliteit worden. “Je bent dan uitgeput, moe, ongelukkig en geen plezier om mee te werken.” Noted!

2. Werk aan je communicatie

De carrièrecoach geeft aan om op een positieve en constructieve manier te communiceren op werk. “Besteed aandacht hoe je je punt brengt. Nee zeggen betekent niet dat je onbeleefd moet klinken in een gesprek. Er is een verschil tussen een grens stellen en niet empatisch zijn wanneer je team in nood is.”

3. Bespreek je prioriteiten

Je manager is er om je te helpen en je werklast in balans te brengen, zodat het bedrijf waar je voor werkt zijn doelen bereikt. Praat dus meer met hem of haar. “Begrijp wat er gedaan moet worden om de grootst mogelijke impact te maken. Richt je vervolgens op de opdracht die dat oplevert.”

4. Vind een balans

Het doel? Om continu ondersteunend en behulpzaam te zijn, terwijl je productief blijft. “Blijf een teamspeler, maar wees ook realistisch hoeveel je op je neemt. Houd je eigen productiviteit bij, optimaliseer je prestaties en let op de consequenties als je te veel op je neemt”, aldus Blazinska. Begrijp daarnaast ook je eigen prioriteiten en werk eraan om je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten.

Bron: HuffPost UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws