Onthuld: de echte reden waarom mensen vreemdgaan

Althans, als we een relatietherapeut mogen geloven.

vreemdgaan

Bedrogen worden door je significant other is kwetsend en bovenal behoorlijk pijnlijk. Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom mensen een scheve schaats rijden? Je bent niet de enige! Enne, volgens een relatietherapeut komt het vaak door iets dat dieper ligt dan bijvoorbeeld alleen fysieke aantrekkingskracht.

Veelvoorkomende reden

Het is makkelijk om vreemdgangers af te schilderen als slechte partners die zich niet kunnen beheersen en zich aangetrokken voelen tot alles wat ze zien. Maar wist je dat dit in het echte leven niet altijd het geval is? Volgens neuropsychotherapeut en relatieconsulent Joanne Wilson, komt het vaak door een gebrek aan zelfliefde.

"Op zoek gaan naar iemand anders met aanbiddende ogen, terwijl de relatie niet wordt gevoed, is vaak een belangrijke reden waarom mensen naar buiten kijken voor een nieuwe ego-boost", vertelt ze in de podcast Healthy-ish van Body+Soul. "Ze voelen zich misschien een beetje down, waardoor ze ergens anders kijken of iemand anders hetgeen kan geven wat ze missen." Ze voegt eraan toe dat vreemdgaan weliswaar gemeen en kwetsend is, maar dat het in de meeste gevallen niet iets is waar volledig over is nagedacht. Hmm, oké...

Tekenen

De tekenen dat je partner vreemdgaat? Die verschillen van persoon tot persoon, maar je kunt uit bepaalde signalen wél opmerken dat er misschien iets gaande is. "Het is de cognitieve dissonantie. Dit is een interne spanning wanneer je handelt tegen je waarden in. Vaak vertaalt dit zich in chagrijnig zijn, huilbuien en gewoon niet de beste versie van jezelf zijn", legt Wilson uit.

Uit Wilson haar ervaring, blijkt dat het soms even duurt voordat de bedrogen persoon het doorgeeft. Misschien omdat diegene niet op zijn/haar instinct vertrouwt of het te druk heeft met kinderen of werk om het überhaupt op te merken. Maar voor de hand liggende signalen zijn bijvoorbeeld als de telefoon van je partner altijd vast aan zijn/haar zijde zit, met het scherm naar beneden ligt of als ze op bepaalde tijden onbereikbaar zijn.

Tweede kans?

Wilson gelooft er in dat mensen kunnen veranderen en leren van hun fouten, waardoor de relatie na bedrog alsnog zou kunnen slagen (mochten jullie er beiden voor openstaan). "Ja, mensen kunnen er bovenop komen. Dat is mijn taak als hun relatietherapeut. Elke dag krijg ik te maken met mooie mensen die fouten hebben gemaakt, één van hen of allebei."

"Ik denk dat de beste benadering als relatietherapeut is om de 'verrader' te behandelen als iemand die een fout heeft gemaakt en op dat moment niet dacht aan de gevolgen. Natuurlijk is het ook even belangrijk om de gekwetste partner te helpen. Er zijn zoveel verschillende redenen, maar it takes two to tango", aldus Wilson.

Lifestyle
  • Body+Soul
  • The Other Woman