Terug van vakantie? Met deze tips ben je in een mum van tijd back on track

Work mode on! 

werk weer oppakken

Witte stranden, parasolletjes in cocktails en he-le-maal niets hoeven. Oh, how we love a good holiday. Op vakantie gaan voelt gelukzalig, maar teruggaan naar het werk voelt iets minder, well, gelukzalig. Zo laat je die transitie naar de werkvloer zo soepel mogelijk verlopen.

Begin vroeg 

Wil je rustig aan je werk weer oppakken? Dan raadt workplace expert Lynn Taylor aan om vroeg te beginnen. “Dat zal de werklast wat verminderen en je een voorsprong geven, zonder afleiding”, vertelt ze aan Business Insider.

Laat meetings even voor wat het is

Des te langer je vakantie was, des te meer je weer up to speed moet raken met bepaalde zaken. Tig meetings plannen lijkt dan misschien handig. Met de nadruk op lijkt. “Probeer je eerste dag terug van vakantie vrij te houden van meetings”, raadt zakelijk spreker Michael Kerr aan. Dit om te voorkomen dat je overweldigd raakt met informatie.

Kerr raadt aan om ’s ochtends eerst een plan te maken, zodat je precies weet van welke zaken jij een prioriteit wilt maken. “Achterhaal wat het belangrijkst is voor jouw baan, jouw baas en de dingen die jij nog moet voltooien. Leer om nee te zeggen tegen taken die minder prioriteit hebben.”

Spendeer niet te veel tijd aan je volle inbox

Als je een dagje afwezig bent kunnen de ongelezen mails al opstapelen. Laat staan wanneer je enkele weken bent weggeweest. Probeer niet te veel tijd te spenderen aan onbeantwoorde mails. “Verwar e-mailactiviteit niet met productief werk, dus wees strategisch en reageer alleen op e-mails die urgent zijn”, aldus Kerr. Je hoeft dus niet op elke mail te reageren, sommigen zijn nu eenmaal niet zo belangrijk.

Neem poolshoogte

Voordat je überhaupt je laptop opent of computer opstart, kun je het beste even een rondje langs je team doen. Wat waren grote zaken waar zij mee bezig zijn geweest en wat zijn dingen waar jij van op de hoogte moet zijn? “Op deze manier ben je op de hoogte van de belangrijke dingen, voordat je start aan je dagelijkse taken”, aldus carrièrecoach Ryan Kahn.

Denk ook aan jezelf

Je bent een tijdje niet op het werk geweest, dus de kans is groot dat je een achterstand wilt inhalen door je een slag in de rondte te werken. Nobel, dat wel. Kerr zou het echter niet aanraden. “Je maakt jezelf makkelijk wijs dat je de eerste dag terug non-stop moet door ploeteren tot alles klaar is. Maar als je je eerste dag met die aanpak start, krijg je niet alleen veel stress; het zal de kans vergroten dat je fouten maakt en waarschijnlijk tot gevolg heeft dat je minder productief bent in plaats van meer.” Neem dus voldoende pauzes, wandel af en toe en eet en drink genoeg.

Carriere
  • Business Insider
  • BrunoPress