Ai: deze dingen moet je nooit doen als je gaat scheren 

Silky smooth skin? Behoed je huid dan voor de volgende scheerfouten. 

scheren 

Scheren met een bot scheermesje is not done. We know. Ook beginnen we er niet aan om een droge huid te scheren. Toch zijn er nog wel wat fouten waar we ons af en toe schuldig aan maken wanneer het aankomt op onze shaving routine.

Irritatie en andere euvels voorkomen

Heb je weleens last van een geïrriteerde huid na het scheren? Of van die vervelende scheerbultjes? Dan kan het pech zijn, maar het kan ook te wijten zijn aan slechte scheergewoontes. “Een goede voorbereiding voor het scheren is zo belangrijk”, deelt schoonheidsspecialist Lisa Dolan met Bustle.

“Voordat je begint met scheren, is het verstandig om je huid eerst te scrubben. Het is vitaal om je te ontdoen van dode huidcellen.” De schoonheidsspecialist raadt aan om een scheercrème of -olie te gebruiken. Ook is het verstandig om je huid na het scheren te voorzien van een goede moisturizer.

Wat je dus wel moet doen als je je wilt scheren is duidelijk. Maar wat moet je dan vooral niet doen – naast het overduidelijke (lees: scherp en schoon scheermes)? Wij sommen het voor je op.

Scheer niet met je partners scheermes

Lief en leed delen jij en je partner al, dus waarom niet ook een scheermesje? Dat is volgens dermatoloog Dr. Shereene Idriss heel simpel: er liggen dan bacteriën op de loer. “Een scheermes met iemand delen is een absolute no-no”, vertelt ze. “Bacteriën kunnen op deze manier van de ene persoon op de andere worden overgedragen en een infectie veroorzaken.”

Scrub niet na het scheren

Voor het scheren scrubben? Doen. Na het scheren scrubben. Niet doen. Hoe lekker je scrub ook ruikt en hoe graag je ook gladde benen wilt, na een shave moet je niet meer aan de haal gaan met scrubproducten. “Het vergroot de kans op irritatie”, vertelt dermatoloog Dr. Neal Schultz. Ga overigens ook rustig te werk als je voor het scheren wel scrubt. “Je wilt ook je huidbarrière niet beschadigen.”

Gebruik geen producten met alcohol

Na je shave kun je de gescheerde huid het beste behandelen met een vochtinbrengende crème. Gebruik dan alleen geen producten op basis van alcohol. Deze producten beloven ingegroeide haren tegen te gaan of de huid te kalmeren, maar het tegenovergestelde gebeurt als je die producten gebruikt. Het kan het genezingsproces juist tegengaan.

Vermijd het zwembad even

Nog even snel scheren voordat je naar de sauna of het zwembad gaat? Ook dat kun je beter niet doen. “Het zwembad en het chloor zijn niet skin-friendly”, vertelt gynaecoloog Dr. Ronald Blatt.

Scheer niet meteen als je onder de douche staat

Soms heb je haast en dan wil je je benen zo snel mogelijk haarvrij hebben. Toch is het beter om iets meer tijd te maken voor het scheren. Het is beter om minstens 15 minuten onder de douche te staan voordat je aan het klusje begint. Op deze manier zijn de haarfollikels zachter en makkelijker te verwijderen.

Beauty
  • Bustle
  • iStock