Onthuld: koppels die dít doen hebben de langste relaties

Experts onthullen het geheim voor een succesvolle relatie.

Geheim relatie

Heb jij je weleens afgevraagd hoe sommige koppels al tien jaar samen zijn? Wat het geheim is? Experts klappen uit de school.

Subtiele hints

Koppels die extra zekerheid willen in hun relatie, zouden volgens experts John en Julie Gottman moeten letten op subtiele hints die duiden op behoefte aan communicatie. De experts, die hun hele carrière al relaties onderzoeken, hebben ontdekt dat koppels die letten op elkaars behoefte aan communicatie op de lange termijn succesvoller zijn in de liefde.

Onschuldige opmerking over het weer

Zo’n hint houdt als het ware in dat je partner aangeeft dat hij behoefte heeft aan een gesprek, zonder daadwerkelijk een vraag te stellen. Klinkt onnodig lastig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het zit namelijk in kleine dingen, zoals wanneer je partner een opmerking maakt over het weer tijdens een wandeling. Dit lijkt in de eerste instantie geen opmerking die een reactie behoeft, maar dat hoeft niet waar te zijn.

Negeren of beamen

Julie bespreekt het onderwerp in haar podcast mindbodygreen: “Op zo’n moment heb je de keuze om op de opmerking in te gaan of dat niet te doen. Over het algemeen is het altijd beter om voor het eerste te kiezen.”

Wat je niét moet doen

De Gottmans kwamen tot deze conclusie nadat ze pasgetrouwde stellen 24 uur lang observeerden in een lab. Volgens hen hadden koppels die minstens 85% van de tijd ingingen op de contactbehoefte van hun partner, zes jaar later nog steeds een succesvolle relatie. Het minst succesvol waren de koppels die maar 33% van de tijd in gingen op de vraag naar contact.

Wat je wél moet doen

Volgens Julie en John werkt het het beste om op zo’n moment een vervolgvraag te stellen of de observatie van de partner te beamen. “Dit zorgt ervoor dat je partner zich gehoord en gewaardeerd voelt.”

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Jakob Owens