Say what? Een workout kan voor migraine zorgen

En wat je kunt doen als dit bij jou gebeurt.

Mensen die weleens door migraine zijn gevloerd weten hoe verschrikkelijk het is. Dat gaat wel verder dan ‘een stevige hoofdpijn’ en zo'n aanval voorkom je liever door onder andere een gezond leven te lijden. En hoewel sporten goed is voor je lichaam en geest, kan het wel die verschrikkelijke migraineaanvallen veroorzaken.

Sport als migraine trigger

Misschien is het jou al eens overkomen dat je migraine kreeg tijdens of na een workout. Niet heel gek, want sporten is een migraine trigger. Uit een Nederlands onderzoek gepubliceerd in The Journal of Headache and Pain bleek dat 38 procent van de mensen met migraine weleens een aanval heeft gehad na fysieke activiteiten.

Ook neuroloog Joey Gee weet dat een migraine getriggerd kan worden door sport. “De pijn van een migraine kan erger worden of getriggerd worden door bepaalde bewegingen”, vertelt hij aan Allure. Maar waarom? Daar is nog niet genoeg over bekend. “Niemand weet precies waarom beweging migraine kan triggeren.”

Indirecte triggers

De Britse Migraine Trust vermoedt dat migraine door het sporten om verscheidene regen getriggerd kan worden. Tijdens het sporten vraag je immers meer van je lichaam dan wanneer je stilzit. Uitdroging, een lagere bloedsuikerspiegel en longen die meer lucht willen, het zijn volgens het fonds allemaal redenen waarom een migraine getriggerd kan worden. De American Migraine Foundation voegt daaraantoe dat ook een verhoogde bloeddruk door het sporten kan bijdragen aan een migraineaanval.

Daarnaast blijkt ook de temperatuur nog een rol te spelen. “Onderzoek heeft ontdekt dat migraine getriggerd door sport vaker voorkomt wanneer iemand sport in heet, vochtig weer of op een hoge hoogte”, aldus Gee.

Wat te doen?

Overkomt het jou met regelmatig dat je na het sporten last hebt van migrainesymptomen? Dan is het in eerste instantie belangrijk om een dokter te raadplegen. Het kan wel als migraine voelen, maar in dit geval is het belangrijk om vast te stellen of dat daadwerkelijk zo is. “We willen eerst andere gevaarlijke zaken uitsluiten”, vertelt neuroloog Deena E. Kuruvilla. Hierbij doelt de neuroloog op niet waarschijnlijke oorzaken als hersentumoren, bloed in het brein en aneurysma's.

Als artsen hebben vastgesteld dat jij daadwerkelijk migraine kan krijgen door het sporten, dan zijn er medicijnen die je kunt innemen. “We raden dan niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen aan, zoals naproxen. Dit kan iemand dan voor de training nemen om de hoofdpijn te stoppen.” Wel moet er een kanttekening bij dit medicijn worden geplaatst, want het kan voor maagpijn zorgen. Het is daarom belangrijk om in dit geval goed met je arts te communiceren over je migraines en jezelf regelmatig te laten checken als je aan deze medicijnen begint.

Bron: Allure | Beeld: iStock

Laatste nieuws