Maak je je zorgen om een moedervlek? Dit is wat je kunt doen 

Een regelmatige huidcheck is geen overbodige luxe.

Lees ook

Met de juiste voeding houden we onze huid stralend en met een goede SPF voorkomen we schade door de zon. Naast het goed verzorgen van de huid is het ook belangrijk dat we onze skin regelmatig checken. En maak dan zeker een prioriteit van het controleren van moedervlekken.

Melanoom

Vrijwel elk lichaam heeft wel een moedervlek of twee. Het is belangrijk om deze plekjes op de huid in de gaten te houden. Een gek uitziende moedervlek kan namelijk duiden op een melanoom, een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen. Melanomen kunnen fataal zijn. Spot je het melanoom op tijd? Dan is deze vorm van huidkanker gelukkig goed te behandelen.

Verpleegster Laura Harper, werkzaam bij The Mole Clinic, vertelt dat de ene persoon gevoeliger is voor het ontwikkelen van huidkanker dan de ander. “Mensen met huidtype 1 – personen die snel verbranden en geen kleurtje krijgen in de zon, met rood haar en veel sproetjes – hebben er een groter risico op”, vertelt ze aan Vogue UK. “Ook mensen met huidtype 2 – personen die relatief snel verbranden en minimaal bruin worden met een lichte haarkleur – en mensen veel moedervlekken en sproetjes hebben er een groter risico op.” Daarnaast is er ook nog een niet-genetische hoge risicogroep, namelijk de mensen die vaak onder de zonnebank liggen. Al betekent het niet dat andere mensen geen huidkanker kunnen krijgen.

Hoe check je moedervlekken?

De meeste moedervlekken veranderen in een melanoom door schade door zonlicht. De cellen in de huid kunnen door Uv-stralingen veranderen. Ook als je dus niet bent verbrand in de zon, kan Uv-licht je huid beschadigen. Harper raadt daarom aan om jaarlijks een deskundige moedervlekcheck uit te laten voeren en om je eigen moedervlekken regelmatig te checken. Controleer dan of het volgende van toepassing is op jouw moedervlek:

  • Asymmetrische moedervlekken;
  • Moedervlekken zonder een duidelijke grens, denk aan geschulpte of gekarteld patroon;
  • Kleurverschillen binnen een moedervlek;
  • Moedervlekken die een grotere diameter dan 7 mm hebben;
  • Moedervlekken die opeens zijn veranderd van vorm.

Spotte je een van de bovenstaande uiterlijke kenmerk? Dan kan dit een indicatie zijn dat je huid te veel beschadiging in de zon heeft opgelopen. Maak daarom een afspraak met je huisarts om de desbetreffende mole verder te laten onderzoeken.

Bron: Vogue UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook