Say what? Je relatie valt blijkbaar altijd in één van deze drie categorieën

Van traditioneel tot transcendent.

Elke relatie is anders. Een relatie bestaat namelijk uit twee unieke individuen en elke combinatie van personen werkt weer op een andere manier. Maar hoe speciaal je liefdesverbinding ook voelt, relaties kun je grofweg indelen in verschillende categorieën. Drie, om precies te zijn.

1. De traditionele relatie

Of het nu gaat om getrouwde of ongetrouwde stellen, dit is de meest voorkomende relatie. In de traditionele relatie staan gedeelde interesses en waardes centraal. De focus ligt dan ook op het matchen van de karakters. Kortom, is er een klik tussen de persoonlijkheden.

Persoonlijke groei is daarentegen wat minder belangrijk. De zogenaamde klik is er dan ook eentje op het gebied van persoonlijkheid en niet op spiritueel of emotioneel vlak. En hoewel de traditionele relatie best veilig en vertrouwd kan voelen, zijn er risico’s aan verbonden. Vooral omdat de partners vaak op zichzelf gericht zijn; ‘wat haal IK uit de relatie?’ lijkt het motto, in plaats van ‘hoe kunnen we SAMEN de relatie beter maken?’

Wanneer één van beide toch aan zichzelf gaat werken op emotioneel of spiritueel gebied, leidt dit in sommige gevallen tot het einde van een relatie. Deze persoon ontgroeit als het ware de liefdesbetrekking.

2. De bewuste relatie

Dit is een relatie waarin twee ‘soulmates’ elkaar hebben gevonden. Vaak gaat het om twee personen die daarvoor al de nodige spirituele en emotionele ontwikkelingen hebben doorgemaakt. In andere woorden: er is al een stabiele emotionele basis.

Vanuit deze basis werkt elke partner zowel aan zichzelf, als aan de relatie. Allemaal om aan een ‘wij’ te bouwen. Deze tocht kan gepaard gaan met de nodige struggles. Bovendien is het maken van de tocht niet per se een garantie voor het halen van de eindbestemming. Soms groeien twee soulmates alsnog uit elkaar. Bijvoorbeeld als ze teveel vasthouden aan hun ‘ik’ of erachter komen dat de ander ze niet kan geven wat ze nodig hebben.

3. De transcendente relatie

Transcendent betekent letterlijk overstijgend. Wanneer twee individuen heel veel werken aan zichzelf en aan hun relatie, kan een relatie de ‘bewuste fase’ overstijgen. Een relatie wordt dan transcendent. De liefde tussen twee personen is zo goed als onvoorwaardelijk en de partners zijn als het ware de ‘bewakers van elkaars ziel’.

Deze vorm van relatie kan alleen bereikt worden als elk individu helemaal zeker is van zichzelf en zichzelf door en door kent. Vanuit die zelfverzekerdheid en zelfkennis binden ze zich aan elkaar. Machtsspelletjes komen zelden voor. De geliefden weten precies wat ze willen en weten dat ze voor de rest van hun leven bij elkaar blijven.

Het is niet voor iedereen

Goed om te weten: de transcendente relatie is zeker niet voor iedereen. Ook in traditionele of bewuste relaties kunnen mensen zich dolgelukkig voelen. En voor iedere relatie geldt natuurlijk dat er gewerkt moet worden om een sterke basis te maken. Een basis van vertrouwen, inzet en kwetsbaarheid. Enkel liefde is op de lange termijn vaak niet genoeg.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: SHVETS production

Laatste nieuws