Wanneer kunnen we weer terug naar het oude normaal?

Dit is wat corona-experts er momenteel over te zeggen hebben. 

Sinds het coronavirus om zich heen grijpt en ons beperkt in onze vrijheid, kijken we reikhalzend uit naar het einde. Maar op dat einde hebben we momenteel nog helemaal geen zicht. Kunnen we corona nog wel de wereld uithelpen? And if so, wat moet er dan gebeuren?

Terugdringen tot nul gevallen

In een recent wetenschappelijk artikel lieten onderzoekers weten dat we het idee om COVID-19 uit te roeien nog niet los moeten laten. Het artikel werd gepubliceerd in het British Medical Journal Global Health. Hierin stelden de onderzoekers dat het nog steeds mogelijk is om het aantal coronagevallen terug te dringen tot nul.

Het uitroeien van corona moet volgens de onderzoekers op den duur mogelijk zijn. Al benadrukken ze in hun analyse dat het een ‘zeer voorlopige analyse' is. Waar de uitdaging ‘m volgens de onderzoekers momenteel in zit? Zorgen dat genoeg mensen zich laten vaccineren en zorgen dat de vaccins lang genoeg beschermen.

Groepsimmuniteit

Niet alle geluiden zijn net zo positief. Het overgrote deel van de onderzoekers denkt momenteel dat groepsimmuniteit voor de deltavariant niet mogelijk is. Dit omdat de deltavariant zo snel verspreidt. Een van die onderzoekers is patiëntveiligheidsfunctionaris Iahn Gonsenhauser. “We zouden dan zo’n hoog percentage van de publieke immuniteit moeten bereiken. Het is niet waarschijnlijk dat we dat percentage kunnen bereiken of behouden ”, vertelt hij aan Huffpost.

Wel weet Gonsenhauser dat andere experts positiever zijn. Zij vermoeden dat corona kan verdwijnen omdat iedereen óf is ingeënt óf anders het virus wel een keer heeft opgelopen.

Terug naar normaal

Medisch directeur John Bradley denkt dat de deltavariant niet zomaar zal verdwijnen. Wel verwacht hij dat we op een gegeven moment toch terug kunnen naar het oude normaal. Bradley denkt dat corona vergelijkbaar zal worden met de ‘gewone griep’. Het blijft circuleren en mensen zullen er booster shots voor nodig hebben. “Ik denk dat mensen op een gegeven moment zullen denken: 'delta is niet zo heel erg’, net zoals mensen nu van de griep vinden dat het niet zo heel erg is.”

Ook Peter Chin-Hong, professor in de afdeling infectieziekten aan de University of California, denkt daar zo over. “Ik denk dat het voor onbepaalde tijd zal bestaan, maar het betekent niet dat we er niet vreedzaam mee kunnen leven.” Zo noemt hij dat er medicijnen zullen komen die mensen kunnen beschermen en beter kunnen behandelen.

Wel zijn Chin-Hong, Bradley en Gonsenhauser het over één ding eens. Hoe snel het virus 'verdwijnt' hangt ervan af hoe snel we mensen wereldwijd kunnen laten vaccineren. “Vaccinatie is onze manier om hieruit te komen”, stelt Gonsenhauser. “Met een toename van de opname van vaccins zal de prevalentie van de gemeenschap afnemen en zal de besmettelijkheid afnemen en zal de normaliteit terugkeren.”

Bron: Huffpost | Beeld: Kampus Production

Laatste nieuws