Kan een pedicure schadelijk zijn voor je voeten?

Helaas, dat ontspanningsmomentje kan soms meer kwaad dan goed doen.

Sandal kinda weather is het momenteel niet echt meer, maar het betekent niet dat we komend seizoen onze voeten laten verslonzen. Met een goede pedicure houden we onze voeten gezond en poezelig. Maar hoe vaak moet je zo’n behandeling ondergaan en kun je huid er eigenlijk mee beschadigen?

Schadelijk

Of het nu gaat om een DIY-pedicure of om de salonversie, het is beter om je voeten er niet te vaak aan te onderwerpen. Staat zo’n behandeling om de twee weken bij jou op de agenda? Dan is dat volgens experts te vaak. “Te veel scrubben kan de beschermende laag van je huid verwijderen, waardoor je juist nog meer eelt kunt krijgen”, vertelt dermatoloog Dr. Deborah Longwill aan New Beauty.

Niet alleen kun je hierdoor meer eelt krijgen, maar het kan volgens de dermatoloog ook resulteren in een brandend gevoel, blaren, pijn, infecties en gebarsten hielen. Wanneer de natuurlijke huidbarrière is aangetast, kan dat contact irriterende dermatitis veroorzaken, zo legt dermatoloog Dr. Janet Allenby uit. “Dit is een rode, geïrriteerde, gevoelige huid die gemakkelijker geïnfecteerd raakt.”

Eelt verwijderen 

Nu snappen we dat het niet per se een appetijtelijk aanzicht is om met eelt op je voeten rond te lopen. Gelukkig kun je dat gewoon met regelmaat scrubben. Het gaat erom dat je niet de huid scrubt die al zacht is, omdat je dan de huidbarrière beschadigt. Wel is het van belang dat je niet te agressief aan de slag gaat – zoals met een scheerachtig apparaat dat de pedicure nog weleens gebruikt – want dan kan de eelt extra dik terugkomen. “Een apparaat dat de huid scheert kan een groter risico op infectie veroorzaken”, vertelt Dr. Allenby. Gebruik in dat geval dus liever een milde voetvijl. Ook kun je volgens de dermatoloog een dag van tevoren ’s nachts slapen met een hydraterende voetcrème en sokken om de huid smooth te krijgen.

Hoe vaak je het beste naar de pedicure kunt gaan? Volgens Dr. Mitchell Ross is dat ongeveer een keer in de maand. “Ik raad aan om pedicures niet vaker te laten uitvoeren dan elke vier tot zes weken.” Wil je echt elke twee weken wat aandacht aan je voeten besteden? Dan raadt de dermatoloog aan om alleen je nagels te voorzien van een nieuw lakje.

Bron: New Beauty | Beeld: Cottonbro

Laatste nieuws