Onthuld: kun je je beter met of zonder geluid concentreren op die ene taak?

Ben jij team geluid of stilte?

Op de werkvloer zijn er altijd twee soorten mensen. Zo heeft de een standaard achtergrondgeluiden nodig om zich te kunnen concentreren, terwijl de ander bij het geringste geluid op zoek gaat naar noise cancelling koptelefoons of oordopjes. Maar wat is eigenlijk beter? We zochten het voor je uit!

Zintuigen

Wist je dat bijna alle concentratie verloren gaat als een geluid rond de 80 decibel komt? En volgens Ester Buchholz, een psychoanalytica, wordt het meest creatieve werk vaak geleverd na of in een periode van eenzaamheid. Maar hoe kan het dan dat de een het meest effectief werkt met achtergrondlawaai en de ander echt volledige stilte nodig heeft om zich te concentreren?

“Veel hiervan heeft te maken met het feit dat wanneer we een van onze zintuigen uitschakelen, onze andere actieve zintuigen worden versterkt. Dus als ons gehoor wordt verminderd, kunnen we ons meer richten op de zintuigen die we nodig hebben voor wat het ook is dat we doen”, legt tv-presentatrice en auteur Anna Williamson uit aan Stylist.

Geluid of stilte?

In een onderzoek dat gepubliceerd is door Inc, wordt gesuggereerd dat stilte de productie van nieuwe hersencellen kan verhogen. Wat dus betekent dat je in de toekomst productiever zou kunnen zijn. “Langdurige stilte kan de hersencellen en productiviteit verhogen. Het is eigenlijk heel goed voor onze geestelijke gezondheid en welzijn om periodes van stilte te hebben, waarin onze hersenen effectief kunnen ontspannen en alles kunnen laten bezinken en vertragen”, aldus Williamson.

Hoe zit dat dan met geluid? “Als je wordt gestoord door lawaai, kan je concentratieniveau een dieptepunt bereiken en voel je je vaak geïrriteerd, gestrest en angstig omdat je je niet kunt concentreren. De hersenen raken overbelast, met meer zintuigen die op volle toeren draaien en meer denkpatronen die om focus vechten.” Daarnaast geeft Williamson aan dat stilte de hersenen een pauze en kans geeft om zich opnieuw te concentreren. “Lawaai kan het tempo en de irritaties vaak doen opdrijven, maar met stilte heb je de kans om diep adem te halen en helder na te denken over hetgeen wat je aan het doen bent, zonder dat je afgeleid wordt.” So, silence it is!

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws