Ai! Dit is de reden waarom je altijd een patch test moet doen

Er gaat nu een shocking video van de gevolgen heel het internet over.

TikTok video patch test

Of je nu gebruik maakt van een nieuwe dagcrème, serum, exfoliant of haarverf: het is belangrijk om altijd een patch test uit te voeren. Gewoon voor de zekerheid, om te controleren of je geen allergische reactie krijgt. Doe je dit niet? Dan kunnen de gevolgen best wel shocking zijn, zo ondervond ook een negentienjarige TikTokker.

Haarverf testen

Wanneer je je haren gaat verven, heb je al genoeg dingen om aan te denken. Handdoek? Handschoentjes? Oude kleding? Vaak vergeten we echter één ding: een patch test voor de haarverf. Dit is een test waarbij je haarverf op de huid van je binnenarm of achter je oor aanbrengt en een klein poosje laat intrekken. Vervolgens was je dit af, en wacht je 48 uur.

Waarom een patch test? Zo heb je genoeg tijd om te merken of je mogelijk allergisch bent voor het product dat je op je hoofdhuid wilt smeren. Het overslaan van zo’n patch-test kan levensgevaarlijk zijn, ondervond ook TikTokker Seraya Ellison.

Allergische reactie

Seraya laat weten dat ze haar haren al jaren verft. “Ik ben gewend dat mijn hoofdhuid en oren wat geïrriteerd zijn als ik een goedkope verf gebruik”, vertelt ze aan BuzzFeed. Op 15 juli besloot ze voor een creatieve look te gaan: half rood en half zwart. Alleen bij het aanbrengen van de zwarte verf gaat het mis.

“Ik dacht: het is vast zoals altijd er zit gewoon wat verf op mijn huid en over een paar uur is dat weer weggetrokken”, deelt ze. Maar de volgende ochtend schrikt ze behoorlijk: “De volgende ochtend werd ik wakker van geschreeuw van mijn vriend. Hij vroeg me wat er met mijn gezicht aan de hand was. Toen keek ik in de spiegel en zag ik de zwelling.”

Eind goed al goed

Niet alleen is haar voorhoofd flink opgezet, Seraya had ook last van chemische brandwonden, een gevoelige schedel, en verdoofd gezicht. Uiteindelijk gaat ze samen met haar moeder naar de eerste hulp, waar ze pijnstillers en steroïdepillen voorschrijven.

De diagnose? Seraya blijkt allergisch te zijn voor paraphenylenediamine, of PPD. Dit ingrediënt zit vooral in donkere tinten haarverf. De dermatoloog Lindsey Zubritsky vertelt aan BuzzFeed dat PPD in ongeveer 90 procent van alle haarverf voorkomt – óók in biologische varianten. Ook benadrukt ze het nut van continu testen: “Allergieën kunnen zich ontwikkelen over tijd. Alleen omdat je in het verleden zonder problemen haarverf hebt gebruikt, betekent niet dat je nooit allergisch voor zult zijn.”

Uhm, na het zien van de onderstaande video slaan wij een patch test in elk geval nooit meer over.

@ser.gaya

##hairdye ##fail ##patchtestfail ##patchtestsarevital

♬ Bad Girls - M.I.A.
Beauty
  • Dingen voor Vrouwen, BuzzFeed
  • iStock
  • TikTok