Science says: tantes spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun nichtjes

De band tussen tante en nichtje is uniek.

tantes

Het is voor jonge meisjes ontzettend belangrijk om sterke vrouwelijke rolmodellen in hun leven te hebben. Moeders en oma's spelen hierin een grote rol, maar ook tantes blijken een positieve invloed te hebben op de ontwikkeling van hun nichtjes.

Tante en nichtje

Een moeder speelt een belangrijke rol in de opvoeding van haar dochter, maar blijkbaar leveren tantes ook een belangrijk deel. Sterker nog: tantes zouden net zo belangrijk zijn als moeders wanneer het aankomt op de opvoeding van vrouwen. Tenminste, als we de Australische kinderpsycholoog Steve Biddulph mogen geloven. De auteur schreef de boeken Raising Girls en Girls Need Most en vertelde tijdens een interview dat tantes een centrale rol spelen in de opvoeding van vrouwen.

Hij legt uit dat het voor meisjes soms makkelijker kan zijn om bepaalde vragen aan hun tante te stellen. “Ze (dochters, red.) willen niet naar je luisteren, maar moeten toch naar iemand luisteren”, begint hij de verklaring over zijn uitspraak. Volgens hem is het heel natuurlijk dat jonge vrouwen niet naar hun moeder gaan om antwoord op bepaalde vragen te krijgen. In plaats daarvan vragen ze andere vrouwen om advies, zo ook hun tante.

Vertrouwenspersoon

Jonge meisjes en jonge vrouwen schakelen nog weleens de hulp van hun tante in als ze het lastig vinden om met hun moeder ergens over te praten. Biddulph voegt er nog aan toe dat sommige moeders in bepaalde situaties te emotioneel en beschermend optreden wanneer het aankomt op het behandelen van bepaalde onderwerpen. Als voorbeeld noemt hij onderwerpen als zelfontwikkeling, vriendjes en seks. Om die reden kan juist ook een tante zo’n belangrijk rol spelen in de ontwikkeling en opvoeding van hun nichtjes.

Lifestyle
  • Her, Tips en Weetjes
  • iStock