Mag je werkgever je weigeren op kantoor als je geen vaccin hebt gehad?

Geen vaccinatie, geen werk op locatie?

Vakkundigheid, veerkrachtigheid en… een vaccinatie. In Amerika wil een x-aantal werkgevers alleen nog maar personeel aannemen dat gevaccineerd is. In Nederlands duiken dit soort eisen (nog) niet op in vacatureteksten. Al vroegen wij ons door de Amerikaanse trend wel af of een werkgever je eigenlijk mag weigeren op kantoor als je the jab niet hebt gehad.

Vaccin weigeren en werken

We werken nu al lange tijd vanuit huis en velen willen eigenlijk wel weer een kantoor (en collega's) zien. Zeker nu het vaccinatieprogramma in Nederland al een tijdje in volle gang is. Niet iedereen koos er echter voor om zich te laten vaccineren. Mag een werkgever in dit geval consequenties verbinden aan het al dan niet laten vaccineren?

Arbeidsjurist Pascal Besselink bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS vertelt aan BNR Nieuwsradio dat dat mag. “Maar er moet onderscheid worden gemaakt tussen een vriendelijk verzoek en iemand ertoe verplichten”, aldus de jurist. “Dat laatste mag de werkgever niet zomaar doen.”

Langer thuiswerken

Besselink legt uit dat het weigeren van de vaccinatie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Helemaal in een omgeving waar personeel dicht op elkaar werkt, is een ongevaccineerd persoon een flinke risicofactor. En daarom mag de werkgever deze persoon dus vragen (maar niet verplichten) om langer thuis te blijven werken. Besselink legt wel uit dat hier voor de werkgever vervolgens ook verplichtingen aan zitten. “‘Kan er ook echt worden thuisgewerkt? Is er op de werkplek niet de mogelijkheid om continu de afstand te bewaren?” Hij vervolgt: “Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee.”

Deze vragen komen steeds vaker voor, meldt naast Besselink ook werkgeversvereniging AWVN. Besselink pleit dan ook voor betere regelgeving. “Ik denk dat het heel veel werkgevers en werknemers wel zou helpen wanneer ten aanzien van dit onderwerp wat meer richting en regelgeving vanuit de overheid zou komen.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Younger

Laatste nieuws