Ha! Kende jij deze handige Android-trucjes al? 

Die Android Smartphones kunnen meer dan je wellicht denkt. 

Lees ook

Waar zouden we anno 2021 zijn zonder onze smartphones. Mailtje beantwoorden? Kan met je telefoon. Serietje kijken? Kan ook gewoon met je mobiel. Maar wist je dat je ook de volgende dingen kunt met je Android-telefoon?

Gesplitste schermweergave

Een filmpje op YouTube kijken, terwijl je ook je WhatsApp-gesprekken kunt lezen, in hetzelfde scherm. Klinkt als iets dat je telefoon niet kan, maar het tegendeel is waar. De Android-telefoon, waaronder de Samsung Galaxy, is namelijk uitgerust met een ‘gesplitste schermweergave’-modus. Hiermee kun je twee screens tegelijkertijd openen. Het gebruik ervan is simpel. Ga vanuit het Home-venster naar de Recent Apps-knop (de drie verticale streepjes links onderin). Zoek daarna de app op die je in split screen modus wilt openen. Houd die app ingedrukt om zo een nieuw menu te openen. Klik vervolgens op ‘Open in gesplitste schermweergave.’ Selecteer daarna nog een andere app die je op deze manier wilt openen et voilà: twee screens in een op je smartphone!

Stappenteller

Tegenwoordig zijn er tig fithorloges die nauwkeurig bijhouden hoeveel stappen jij op een dag zet. Leuk natuurlijk, zo’n horloge, maar je kunt ook je telefoon inzetten voor het bijhouden van deze schone taak. Wel moet je eerst een app installeren, maar daar zijn er tientallen van in de Play Store.

Medisch ID

Grote kans dat je deze toch al kende: de medische ID. Een heel belangrijke functie als jou eens wat overkomt en ambulancepersoneel of andere personen je familie proberen te bereiken. Ook kun je in de medische ID andere belangrijke informatie invullen. Bijvoorbeeld wat je bloedgroep is, of je allergieën hebt en of er andere medische aandoeningen in het spel zijn.

Het instellen van een medisch ID is gelukkig heel makkelijk. Ga hiervoor naar contacten, groepen en dan naar ICE-contact bij nood. Volg vervolgens de stappen op.

Screen pinning

Weleens gehoord van screen pinning? Superhandig als je kinderen, neefjes of nichtjes hebt die met jouw telefoon willen spelen. Stel: een kind wil even een spelletje spelen op je telefoon, dan wil je niet dat hij of zij ook nog allemaal andere apps op je mobiel opent. Door screen pinning in te schakelen kan een kind alleen maar spelen met de apps die op dat moment geopend zijn. Jouw Whatsappgesprekken die jij eerder sloot? Daar kan de persoon in kwestie dan niet bij.

Hoe je screen pinning inschakelt? Dat is gelukkig makkelijk. Hiervoor ga je naar Instellingen, beveiliging en daarna selecteer je screen pinning. Je hoeft dan alleen de schakelaar om te zetten. Daarna kun je aangeven dat deze functie pas uitgeschakeld kan worden als de juiste code wordt ingevoerd. Je kunt dus voor de zekerheid een extra pincode instellen zodat ook de handige kinderen de functie niet kunnen deactiveren. Als je de screen pinning dan wilt uitschakelen hoef je alleen maar de vorige-knop en de Recent app-switcher tegelijkertijd in te houden.

Lichtje bij een berichtje

Je telefoon maakt normaal een geluidje (als je de stille modus niet ingeschakeld hebt) als je een berichtje of belletje krijgt. Ook kan je telefoon gaan trillen als er een appje binnenkomt. Zo kunnen mensen het horen of voelen als er iets binnenkomt. Wil je ook zien dat er een berichtje binnenkomt wanneer je telefoon ondersteboven op tafel ligt? Dan kun je een LED-functie inschakelen. Komt er dan een SMS binnen? Dan gaat je zaklamp kort aan. Je schakelt dit in door naar Instellingen te gaan. Ga vervolgens naar Meldingen en zet dan Pulse notification Light aan. That’s it!

Data-saver

Telefoons van vandaag de dag kunnen wel zo modern zijn, maar uiteindelijk gaat data er nog altijd snel doorheen. Probeer je zo zuinig mogelijk met je data om te gaan, zodat je niet buiten je bundel komt? Stel dan de Data Saver-modus in. Hiermee kun je op de voorgrond en achtergrond app-activiteiten verminderen. Vrijwel alle apps verversen zich namelijk en dat kost data. Wil je alleen data verversen van bepaalde apps? Dan kun je dit instellen met de Data Saver-modus. Ga hiervoor naar Instellingen, Datagebruik, Databesparing, Onbeperkte gegevenstoegang en schakel daarna de app in die je niet wilt beperken.

Bron: Tabletguide, Gadget info, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook