Dit kan de reden zijn dat je vaak moe bent tijdens het opstaan 

We zetten de oorzaken voor je op een rijtje.

Lig jij er vaak vroeg in, maar word je elke ochtend alsnog moe wakker? You're not the only one! Maar als je vaak vermoeid opstaat, ongeacht hoeveel uur slaap je hebt, dan wil je even verder lezen. Het is namelijk mogelijk dat je last hebt van hypersomnia. Hyper wat? We leggen het je uit!

Slaapstoornis

Hypersomnia is een slaapstoornis waarbij je altijd een grote behoefte hebt aan slapen. Ook vind je het moeilijk om wakker te worden en heb je last van een angstig en wazig gevoel in de ochtend. Doordat je zo raar wakker wordt, lijkt het alsof je elke nacht heel slecht slaapt. Ondanks dat je wel een goede nachtslaap hebt gehad.

Diepe slaap

Slaapexpert Nerina Ramlakhan legt aan de Britse Cosmopolitan uit waar een goede nachtslaap aan moet voldoen. Want volgens haar is het meer dan voldoende uren slapen. “Het gaat ook om een goede, diepe slaap van hoge kwaliteit”, vertelt Ramlakhan. Hierbij benadrukt ze wel dat té veel slapen ook een groot probleem kan zijn. Snoozen en je nog een paar keer omdraaien kan namelijk leiden tot werk gerelateerde problemen en serieuze moeilijkheden. “Degene met hypersomnia is vaak een beetje geobsedeerd in het denken dat hij of zij meer slaap nodig heeft, terwijl het gebrek aan slaap in feite niet de oorzaak is van de vermoeidheid.”

Oorzaken

De slaapexpert vertelt ook wat de verschillende oorzaken zijn van hypersomnia. Zo kan het aan je medicatie liggen, maar ook een slechte levensstijl en schildklierproblemen. Hieronder zetten we de oorzaken op een rijtje.

• Een burn-out;

• Chronische pijn (die ervoor kan zorgen dat je geen goede, diepe nachtslaap hebt);

• Medicatie (pillen als antidepressiva of slaaptabletten kunnen invloed hebben op je slaapkwaliteit- en ritme);

• Schildklierproblemen (zoals een traag werkende schildklier);

• Een slechte levensstijl (ongezond eten, weinig bewegen en overmatig cafeïne- en alcoholgebruik kunnen op lang termijn effect hebben op je humeur en gewicht, wat kan leiden tot meer vermoeidheid);

• Problemen met ademen (zoals nachtelijke astma, snurken en slaapapneu, kunnen ook voor een slechte kwaliteit van je slaap zorgen);

• Mentale problemen (zoals angsten en depressie);

• Een kind (door bijvoorbeeld gebroken nachten);

• Onregelmatige werktijden (hiermee wordt je slaapritme verstoord en je slaaproutine beïnvloedt);

Wanneer je je in bovenstaande oorzaken kan herkennen, dan is het raadzaam om een huisarts of slaapexpert om advies te vragen. Je kunt er bij de meeste oorzaken gelukkig zelf aan werken.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws