Verkleurde tanden? Dit drankje is de grootste boosdoener 

En nee, het is geen koffie of rode wijn.

Drankje gele tanden

We leven momenteel in een wereld waarin beautystandaarden flink onder de loep worden genomen en body positivity de kroon spant. Toch is een ding nooit echt veranderd: onze voorkeur voor witte tanden. Nu weten we dat rode wijn en koffie kunnen zorgen voor vlekken op je tanden, maar blijkbaar is een drankje nóg slechter voor die ivoren wachters.

Slechtste drankje

Tandarts Inna Chern windt er geen doekjes omheen. Niet rode wijn of je meer dagelijkse kop koffie zijn de grootste gele tanden boosdoener, maar thee. Dit komt volgens de tandarts door de hoge tannineconcentratie in thee, een groep van bittere en samentrekkende verbindingen.

Hoeveel tannines er in een bepaalde thee zitten, kunnen echter behoorlijk verschillen. “De hoeveelheid tannines in thee verschilt per fabrikant”, vertelt Chern aan Well and Good. “Wel is het zo dat zwarte thee en oolong de hoogste hoeveelheid bevatten, terwijl groene thee een lagere hoeveelheid heeft. Om het verhaal nog even wat ingewikkelder te maken, bestaan er ook theesoorten zonder tannine. Cafeïnevrije thee bevat bijvoorbeeld meestal geen tannine. Denk aan gember-, rozenbottel-, kamille- jasmijn- en hibiscusthee.

Gele theevlekken voorkomen

Gelukkig hoef je helemaal niet rigoureus de thee af te zweren als je gele tanden wilt voorkomen. Bovendien kan thee ook heel gezond zijn, maar dat terzijde. Volgens Chern kun je verkleurde tanden door thee voorkomen door je thee op de juiste manier te drinken. Do like the British do en voeg een beetje melk toe aan je thee. De kleur van de drank wordt dan lichter en zal je tanden minder doen vergelen.

Ook zou je thee door een rietje kunnen drinken om verkleuringen te voorkomen, al snappen we deze remedie dat kopje thee niet meer zo aantrekkelijk maakt. Een deerde oplossing? Water drinken na je kopje thee. Hierdoor spoel je als het ware de achtergebleven tannines (deels) weg.

Lifestyle
  • Well and Good
  • Elevate