Zo ga je de angst voor werkmails te lijf

Waar komt het vandaan en wat kun je er tegen doen?

E-mails zijn voor velen een essentieel onderdeel om te communiceren. We zijn er alleen vaak zo afhankelijk van, dat de druk om e-mails te beantwoorden al snel te groot wordt. Het maakt niet uit of je net terug van vakantie bent of dat het een gewone maandagochtend is: je bent al snel continu bezig met het verversen van je inbox. Waardoor steeds meer mensen angst voor werkmails ontwikkelen. Waar komt die angst vandaan en wat kun je eraan doen?

Mailangst

Hoe je angst voor je inbox kunt ontwikkelen? Volgens Jocelyn K. Glei, auteur van Unsubscribe: How to Kill Email Anxiety, Avoid Distractions, and Get Real Work Done, komt dit vaak omdat een e-mail nooit echt zijn voltooiing bereikt. “Terwijl je er aandacht aan besteedt, heb je het gevoel dat je een doel nadert, maar op het moment dat je wegkijkt, verschuift het doel verder doordat er weer berichten binnenkomen”, legt ze uit in haar boek.

Volgens burn-outdeskundige Nienke Thurlings, is het ook te linken aan de digitale revolutie. “Net als de industriële revolutie zagen we deze ook als een gouden belofte, het zou ons leven makkelijker maken en ons meer vrije tijd geven. Maar het tegenovergestelde is waar”, zegt ze tegen het AD. In een korte tijd meer doen? Vaak wordt dit wel van werkende verwacht, alleen gaat dit proces te snel volgens Thurlings. “Onze hersenen hebben zich er nog niet aan kunnen passen.”

Te lijf gaan

Hoe je deze angst te lijf kunt gaan? Volgens deskundige, op het gebied van productiviteit en geestelijke gezondheid, zijn er een aantal praktische stappen die je kunt nemen. Hieronder een paar voor je opgesomd:

1. Bepaal en houd je aan de uren van je beschikbaarheid
Het is belangrijk om voor jezelf strikte tijden van beschikbaarheid vast te stellen en je daaraan te houden. Zet het in de voettekst van je e-mail, zodat iedereen er direct van op de hoogte is.

2. Check je e-mails op een bepaald tijdstip
De hele dag obsessief je mails checken helpt niet om je angst onder controle te houden. Spreek daarom met jezelf een tijdstip af wanneer je er tijd voor vrij wilt maken. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag of kijk gedurende de dag drie of vier keer. Kies je voor de laatste optie? Zorg er dan wel voor dat je hier 10 tot maximaal 15 minuten aan spendeert.

3. Zet automatische antwoorden aan
Doe dit altijd. Wat je erin vermeldt? Hoe laat je op de dag je mails leest en wanneer iemand antwoord kan verwachten.

4. Deel je e-mails op in verschillende categorieën
Het categoriseren van je mails, kan helpen om je overlopende inbox onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:

• Verwijderen: ongewenste e-mail, advertenties, spam, enz.

• Markeren: e-mails die je later misschien nodig hebt

• Delegeren: e-mails die een actie van iemand anders vereisen

• Doen: e-mails die een snelle reactie van je vereisen

• Uitstellen: e-mails die een meer doordachte reactie van jou vereisen

5. Schakel alle meldingen uit
Tegenwoordig wordt iedereen gebombardeerd met meldingen. In het geval van e-mails, zorgt dit ervoor dat je inbox jouw controleert in plaats van andersom. Zet daarom je e-mailmeldingen op je telefoon en laptop uit. Hierdoor wordt je niet heel de dag eraan herinnert dat je je inbox moet bekijken en beantwoorden.

Bron: The Zoe Raport, AD.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws