Wereld Alzheimer Dag: waarom het belangrijk is om hier stil bij te staan

Puzzel mee!

Lees ook

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag om stil te staan bij de hersenziekte die het vaakst dementie tot gevolg heeft. Niet alleen heeft Alzheimer een grote impact op degenen die het hebben, maar ook op de mensen er omheen. En wist je dat de ziekte niet alleen voorkomt bij ouderen, maar ook bij jongere volwassen die nog midden in het leven staan?

Hersenziekte

Alzheimer is een hersenziekte die het vaakst dementie tot gevolg heeft. Als je deze ziekte hebt, vergeet je een hoop en verlies je van alles. Vaak kun je de juiste woorden niet meer vinden en raak je in de war. De karaktertrekjes die jou eigen maken veranderen en je vergeet zelfs waarom je verbonden bent met de mensen van wie je houdt. Hierdoor heeft Alzheimer niet alleen een grote impact op de patiënt, maar ook op de mensen er omheen. Zij zien namelijk hun dierbare op een verschrikkelijke wijze achteruit gaan.

Onderzoek nodig


Een vreselijke hersenziekte, die zowel ouderen als jongeren kan treffen. Team Alzheimer (een vrijwilligersorganisatie) streeft dan ook naar een toekomst zonder dementie, alleen is er helaas nog steeds meer onderzoek nodig om dit voor elkaar te krijgen. Daarom hebben ze dit jaar de handen ineengeslagen met speelgoedfabrikant Jumbo. Samen hebben ze een unieke Wasgij-puzzel ontwikkeld, want uit onderzoek is gebleken dat het maken van een legpuzzel helpt bij het fit houden van je brein. Het daagt je hersenen namelijk uit en het traint je geheugen.

Puzzel mee!

Wist je dat een Wasgij-puzzel altijd met een extra moeilijkheidsgraad komt? Zo word je bij deze unieke puzzel uitgedaagd om je fantasie te gebruiken en moet je de toekomst van de grappige straatscene die staat afgebeeld op de voorkant van de doos puzzelen. Halen de personages nog steeds dezelfde grappen en grollen uit als vroeger? Hierdoor staat de puzzel op een luchtige manier symbool voor de verwarring die mensen met Alzheimer ervaren en hoe iemand over de jaren verandert.

“Er is toenemend bewijs dat je hersenen blijven prikkelen, enige mate van bescherming biedt tegen de ziekte van Alzheimer. De Wasgij-puzzel van Team Alzheimer is de ultieme manier om dit te doen. Mijn advies: puzzel mee!”, aldus Prof. Dr. Philip Scheltens (neuroloog en directeur Alzheimercentrum Amsterdam).

Wil je ook een toekomst zonder dementie? Puzzel dan mee! De puzzel wordt verkocht op Bol.com, die je HIER kunt bestellen, en de winst gaan 100% naar onderzoek voor Alzheimer.

Team Alzheimer is een vrijwilligersorganisatie dat is opgericht om initiatieven te ontwikkelen voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar de ziekte Alzheimer en bestaat uit medische specialisten van het Alzheimer Centrum (VU&AMC) en talenten van meerdere internationale bedrijven. Alle partijen die meewerken aan deze campagne doen dit ook pro bono en verdienen er niet aan. Het doel is om zoveel mogelijk puzzels te verkopen, terwijl ze ook meer bewustzijn en empathie creëren rondom de ziekte.

Bron: Team Alzheimer | Beeld: iStock, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook