Wat je echt niet mag missen tijdens een reisje naar Noordrijn-Westfalen

Deze deelstaat is een stuk bruisender dan je wellicht dacht.

Noordrein Westfalen

Parijs, Londen en Milaan zijn altijd een goed idee. Maar wanneer we denken aan een korte vakantie denken we vaak niet aan Duitsland. Zonde, want de regio Noordrijn-Westfalen heeft veel te bieden.

Bonn

Een fietstochtje maken klinkt misschien als een perfecte vakantiebezigheid voor gepensioneerden, but honestly, ook voor niet-gepensioneerden is het leuk. Met de fiets langs de Rijn is sowieso een aanrader – al is dat uiteraard ook lopend leuk. Of verken met je fiets de Radweg der Demokratie.

Daarnaast valt er ook genoeg culinairs te beleven in Bonn. Je hebt er vele leuke cafeetjes waar je een koffietje kunt halen of waar je uitgebreid kunt ontbijten, lunchen of dineren. Ook kun je je inner child blij maken met een bezoekje aan de HARIBO Store. Niet zozeer een culinair hoogstandje, wel heel erg lekker.

Heerlijk fietsen langs de Rijn in Bonn. Beeld: © Bundesstadt Bonn

Mönchengladbach

Mönchengladbach is voor velen een plaats die ze enkel passeren als ze naar Keulen gaan en bij Venlo de grens overgaan. Het is een stad die je misschien niet meteen onthoudt, maar die wél het bezoeken waard is. Zeker als je van kunst houdt. Zo zou je de stad kunnen zien als een groot openluchtmuseum waar je sculpturen op bijzondere plekken kunt spotten langs de zogenoemde Kunstmeile.

Als je niet zo van de kunst bent, klinkt Mönchengladbach misschien als een snoozefest, maar ook dat is niet zo. Zo vind je rondom de Kaputzinerplatz tig kroegjes en restaurantjes. Wil je niet alleen de horecaondernemers spekken? Dan kun je in de Hindenburgstrasse shoppen of leuke aankopen doen in de winkelcentra van de stad.

Een van de vele sculpturen die je tegenkomt tijdens de Kunstmeile in Mönchengladbach. Beeld:© Uwe Riedel

Het hippe platteland

Wil je het echte Duitse slow living ervaren? Verken dan het Duitse platteland (en dat is veel vermakelijker dan je in eerste instantie wellicht vermoedt). Zeker Niederrhein is een aanrader voor kunst- en cultuurliefhebbers. Daar bundelt het cultuurhistorische museumnetwerk Rhein-Maas alle krachten van de cultuur uit de regio. Het huidige themajaar staat dan ook geheel in het teken van het motto ‘PROVINZ-provinciaal’. Een reis terug in de cultuurgeschiedenis van de regio met exposities over de Nedergermaanse Limes, wisselende machtsverhoudingen en curieuze achtergrondverhalen.

Het Grafschafter Museum in Moers. Beeld:© Malte Schmitz

Urbane kunst-flair in Dortmund

Dortmund is dé stad voor een city trip. Je kunt er volop activiteiten ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Florianturm, een telecommunicatietoren die toch wel the landmark van Dortmund is. Voor een paar euro word je via de lift naar het observatiedek van de toren gebracht dat zich op 140 meter hoogte bevindt. Prachtig uitzicht over Dortmund gegarandeerd. Wil je het uitzicht langer in je opnemen? Geniet dan van een hapje en een drankje op het lower deck. Overigens kun je ook bij de Dortmunder U, het Centrum voor Kunst en Creativiteit, terecht voor een prachtig uitzicht. Op het dak van deze bieropslag bevindt zich eveneens een restaurant met uitzicht over Dortmund.

Daarnaast kun je ook een sfeervolle wandeling door de stad maken, waar je op tig straathoeken street art kunt bewonderen. Wil je ook graag een souvenirtje, of twee, mee naar huis nemen? Ga dan shoppen in de Westenhellweg, de drukste straat van de stad. En breng ook zeker een bezoekje aan de Krügerpassage. Een prachtige galerij met leuke winkeltjes.

De Dortmunder U. Beeld: © DORTMUND tourismus

Adellijke fietstocht

Gek op fietsen en indrukwekkende paleizen? Trek er dan met je (e)-bike op uit in Münsterland. Hier aanschouw je statige kastelen en indrukwekkende paleizen aan de 100-Schlösser-Route. Je fietst kriskras door het Münsterland, door idyllische landschappen met overal kastelen, burchten, herenhuizen, kloosters, landgoederen en adellijke paleizen. Ben je niet tijdgebonden en kun je elk moment een korte vakantie inlassen? Bezoek Münsterland dan in het najaar. In het herfstlicht zijn de natuur en prachtige gebouwen nog fotogenieker en magischer.

Burg Vischering in Lüdhingshausen, een stadje dat ten zuidwesten van Münster. Beeld: © Tourismus NRW e.V.

Denk jij nu enthousiast Noordrijn-Westfalen, here I come? Dan geven we je groot gelijk. Wil je meer weten over deze Duitse deelstaat? Win hier dan meer informatie in.

Lifestyle
  • Bells Mayer, Tourismus NRW e.V, DORTMUND tourismus, Uwe Riedel