6 tips het inrichten van een klein huis

We geven je een aantal handige tips.

Door de gekte op de huizenmarkt is klein wonen tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Gelukkig liggen er hierdoor ook steeds meer handige oplossingen voor kleine huizen op in de schappen. We geven je een aantal handige tips voor kleine huizen.

1. Doe online inspiratie op

De kans is groot dat je veel meer uit je kleine huis kunt halen dan je denkt. Het internet barst hier van de inspiratie voor. Als je op platforms als Pinterest en Instagram kijkt, doe je waarschijnlijk hartstikke veel leuke ideeën op. Kijk goed naar hoe anderen hun kleine huis inrichten en doe hier je voordeel mee!

2. Zet multifunctionele meubels 

Multifunctionele meubels zijn reuze handig voor kleinere huizen. Hiermee maak je optimaal gebruik van de ruimte. Zo is een bed met opbergruimte eronder eigenlijk altijd ideaal, omdat de ruimte onder je bed vaak onbenut blijft. Heb je nog minder ruimte, dan kun je aan een hoogslaper denken en zelfs meubels onder je bed neerzetten.

Daarnaast zijn multifunctionele kasten altijd handig. Denk bijvoorbeeld aan tv-meubel met opbergruimte of een kast met een uitklapbaar bureau. Uitklapbare meubels komen in een klein huis sowieso altijd goed van pas. Heb je nog minder ruimte, dan kun je voor een uitschuifbaar bed gaan.

3. Maak gebruik van lichte kleuren

Het gebruik van lichte kleuren kan écht het verschil maken. Door donkere kleuren te gebruiken, lijkt een ruimte namelijk al snel veel kleiner. Dat hoeft niet per se wit te zijn, pastelkleuren kunnen bijvoorbeeld ook prima. Dat is bovendien helemaal conform de laatste trends! Ook crème of beige-achtige tinten staan chique en zijn licht genoeg om ruimtelijk te ogen. Houd je erg van donker? Laat dit dan enkel terugkomen in je accessoires en verf er niet een hele muur mee.

4. Koop een kleine vaatwasser

Wellicht denk je dat een vaatwasser in jouw kleine keuken te veel ruimte in beslag zou nemen. Maar al dat afwassen is toch ook niet ideaal. Gelukkig is er tegenwoordig ook een mooi aanbod aan kleinere vaatwassers, waardoor je er wellicht tóch een plekje voor hebt. Waar een normale vaatwassers 60 cm is, heeft een smalle afwasmachine een breedte van 45 centimeter. Je hebt zowel inbouwvaatwassers als vrijstaande modellen. Laatstgenoemde geniet wellicht de voorkeur als je in een huurhuis woont.

5. Werk de hoogte in

In de hoogte is er vaak veel ruimte waar niets mee wordt gedaan. Hier kun je spullen opbergen die je niet dagelijks nodig hebt. Dit doe je bijvoorbeeld met een hoge opbergwand, maar het kan ook met plankjes of haken. Ook leuk zijn zwevende meubels. Door niet te veel spullen op de vloer te hebben, oogt de ruimte al snel ruimtelijker.

6. Behoud de rust in de ruimte

In een klein huis is het belangrijk dat je de rust bewaart. Dit doe je op meerdere manieren. Zorg allereerst dat het opgeruimd blijft en dat er niet te veel spullen in de ruimte staan. Met voldoende opbergruimte voorkom je dat er te veel spullen rondslingeren. Een paar accessoires zijn altijd een welkome toevoeging aan een ruimte, maar zet er niet te veel neer, want dan wordt het al snel rommelig. Kies voor opbergmandjes die er ook leuk uitzien en daardoor meteen dienstdoen als accessoire, terwijl ze toch functioneel zijn.

Schroom ook niet om af en toe iets weg te gooien. Hoe minder je spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Ook is het dan een stuk makkelijker om ergens een plek voor te vinden. Het is natuurlijk best lastig om spullen weg te doen, maar vraag jezelf af hoe vaak je iets nu écht gebruikt. En je hoeft iets ook niet weg te gooien: je kunt het ook proberen te verkopen en er zo nog een leuk zakcentje aan verdienen. Is het niet Marktplaats-waardig, dan kun je er misschien een vriend(in) of familielid blij mee maken.

Tot slot kan het creëren van afscheidingen ervoor zorgen dat je de rust behoudt. Een wand neemt misschien te veel ruimte in beslag, maar je hebt tegenwoordig ook prachtige room dividers. Ook kun je sommige meubels op een bepaalde manier plaatsen zodat het op een afscheiding lijkt. In een studio is dit helemaal belangrijk.

Beeld: Ann Nekr

Laatste nieuws