Say what?! Mensen met deze beroepen werken het vaakst door na hun pensioenleeftijd

Er steeds meer ouderen die na die leeftijd nog steeds aan het werk zijn.

In Nederland is de huidige pensioenleeftijd 66 jaar en 4 maanden. Toch zijn er steeds meer ouderen die na die leeftijd nog steeds aan het werk zijn. Dat blijkt uit de Enquête Beroepsbevolking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer ouderen aan het werk

Steeds meer mensen werken door na hun pensioenleeftijd. Sinds 2003 is het aantal werkende ouderen flink toegenomen. In de leeftijdsgroep 70-plus werkten toen nog 28.000 ouderen, terwijl dat er in 2020 101.000 waren. Oorzaken hiervoor zijn onder andere dat er meer ouderen zijn én dat het percentage werknemers dat langer blijft werken stijgt.

Zelfstandig

Uit de enquête van het CBS blijkt dat het merendeel van de 67-plussers met een baan aan de slag is als zelfstandige, in de meeste gevallen zonder personeel. Het gaat hierbij voornamelijk om beroepen als kunstenaar, chauffeur, meubelmaker, kledingmaker en stoffeerder.

Bezig blijven

“Wat we lange tijd zagen, is dat werkgevers stereotiepe denkbeelden hebben. Bijvoorbeeld dat mensen boven een bepaalde leeftijd economisch niet meer de moeite waard zijn om aan te houden. Omdat iedereen tegenwoordig langer doorwerkt, begint dat beeld te kantelen”, vertelt Jaap Oude Mulders van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut aan het AD. Voor veel 65-plussers is het werken een fijne bezigheid. Volgens Verouderingswetenschapper David van Bodegom is het voor ouderen ontzettend belangrijk om bezig te blijven. Zo laat hij weten aan RTL Nieuws: “Wil je werken? Doen. Wil je dat niet? Zoek dan iets anders, maar blijf wel bezig. Zorg dat je een reden hebt om ’s ochtends uit bed te komen. Dat houdt je ­gezond en gelukkig.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws