Wat is precies het verschil tussen actieve en inactieve ingrediënten in skincare?

Actieve versus inactieve ingrediënten in je verzorgingsproducten. 

actieve ingrediënten

De kracht van skincare mag niet onderschat worden – en dat doen we dan ook braaf niet. Al komt het wel voor dat we niet precies weten wat de ingrediënten in onze huidverzorging precies doen. Actieve ingrediënten, bijvoorbeeld. Hoe verschillen die eigenlijk van inactieve ingrediënten?

Actieve versus inactieve ingrediënten

Bij een juist gebruik van actieve en inactieve ingrediënten kun je je huid de juiste boost en verzorging geven. Maar bij een verkeerd gebruik daarvan bewerkstellig je het tegenovergestelde. Het verschil is in theorie heel makkelijk. Aan Coveteur legt dermatoloog Dr. Tina Alster uit dat actieve ingrediënten elk ingrediënt is dat door de Food and Drug Administration als medicijn is geclassificeerd. Oftewel: ingrediënten die gebruikt worden om bepaalde aandoeningen te behandelen of voorkomen.

Actieve ingrediënten zijn eigenlijk de hoofdrolspelers in crèmes, serums of andere verzorging. Dit ingrediënt behandelt een specifieke huidconditie of verbetert de textuur. Wat inactieve ingrediënten dan doen? Dat zijn volgens Dr. Alster vaak de verzachtende en stabiliserende ingrediënten. Dit zijn dus de stoffen die ervoor zorgen dat het actieve ingrediënt naar het desbetreffende huidgebied wordt getransporteerd. Daarnaast zijn deze inactive ingredients ook verantwoordelijk voor de textuur, geur en houdbaarheid van een verzorgingsproduct.

Waardevolle actieve ingrediënten 

Volgens dermatoloog Hadley King zijn er drie actieve ingrediënten die waardevol kunnen zijn voor jouw huid. Hydroxy zuren, bijvoorbeeld. Alpha-Hydroxy Acids (AHA’s) en Beta-Hydroxy Acids (BHA’s) worden gebruikt om de huid chemisch te exfoliëren. “Deze acids lossen doffe en dode huidcellen op het huidoppervlak op, zodat de huid het los zal laten. Hierdoor zal een gladdere en helderdere huid zichtbaar worden”, vertelt ze.

Retinol is ook een voorbeeld van een actief ingrediënt. Het is misschien zelfs wel de bekendste. Het stimuleert de productie van collageen, een proteïne die de huid firm houdt, het stimuleert celaanmaak en gaat verstopte poriën tegen.

Vitamine C is volgens Dr. Alster een all-star ingrediënt dat geschikt is voor elke huid. “Vitamine C werkt als een antioxidant om vrije radicalen op te sporen. Het helpt ook om een gelijkmatige pigmentatie te bevorderen en kan zelfs de productie van collageen stimuleren. Elk huidverzorgingsregime moet actuele vitamine C bevatten om de huid te beschermen.”

Beauty
  • Coveteur
  • Ekaterina Bolovstova