Ai: 85 procent van de Nederlandse vrouwen kent de symptomen van borstkanker niet

Daarnaast blijkt ook nog eens dat 20 procent van de vrouwen haar borsten nooit checkt.

Vandaag, 1 oktober, gaat de borstkankermaand weer van start. Deze maand wordt gebruikt om vrouwen met borstkanker extra te steunen, maar ook om mensen nog bewuster te maken van de ziekte. Zo krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker, maar kent het overgrote deel van de Nederlandse vrouwen de symptomen niet.

Te veel onwetendheid

We weten blijkbaar helemaal niet zoveel over borstkanker als we soms zelf denken. Zo blijkt uit onderzoek dat 84 procent van de Nederlandse vrouwen de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker niet kent. Dat terwijl de kans op overleving bij deze ziekte het grootste is als je het vroeg ontdekt. Bovendien checken we onze boezem veel te weinig. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en de Breast Care Foundation (BCF) blijkt namelijk dat 1 op de 5 vrouwen haar borsten nooit checkt.

Wanneer vrouwen hun borsten controleren, voelen ze met name of er verdachte bultjes aanwezig zijn. Naar onze borsten kijken? Dat doen we dan weer minder, maar de meeste symptomen zijn juist te zien. Als je dit nog niet wist, ben je overigens niet de enige. Uit hetzelfde onderzoek van AMZ en BCF blijkt dat 85 procent van de vrouwen dat niet weet. Daar moet verandering in komen!

De symptomen

De Breast Care Foundation wil samen met het AMZ meer awareness creëren rondom het herkennen van de symptomen van borstkanker. Dit willen ze doen met hun campagne Ken je Borsten. Dat deze campagne nodig is, blijkt uit choquerende cijfers. Zo weet Marjolein de Jong, voormalig oncologisch chirurg en bestuurder van het AMZ, dat we steeds minder weten over de symptomen van deze ziekte. “We hebben deze kennis in 2019 eerder getoetst. Destijds bleek dat ruim 65 procent van de vrouwen weinig tot geen van de 12 symptomen kent. Dat blijkt nu zelfs 84 procent te zijn.”

Een knobbeltje in je borst is niet het enige symptoom van borstkanker. Toch is dit wel waar de meeste vrouwen op letten als ze hun borsten controleren. “Dat er daarnaast nog eens 11 symptomen zijn en dat je deze juist vooral kunt zien, is vrij onbekend”, weet De Jong.

De meeste symptomen van borstkanker kun je dus opmerken door naar je borsten te kijken, al is en blijft het ook belangrijk om je borsten te voelen. Het kan een symptoom van borstkanker zijn als je op (een van je) borsten een van de volgende symptomen ziet of voelt:

  • Een dikke of opliggende ader op de borst;
  • Een bultje op de borst;
  • Huidbeschadiging op de borst;
  • Een kuiltje of deukje in de borst;
  • Verandering van vorm of grootte van de borst;
  • Een sinaasappelhuid op de borst;
  • Warmte of roodheid op de borst
  • Vochtverlies uit de tepel;
  • Een ingetrokken tepel;
  • Een korstje op de tepel;
  • Een harde plek op de borst;
  • Een hard knobbeltje in de borst.

Bovenstaande symptomen hoeven niet het ergste te betekenen. Wél is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je een van deze symptomen ervaart. Wil je meer informatie hierover? Bezoek dan de website van de Breast Care Foundation.

Bron: Alexander Monro Ziekenhuis | Beeld: iStock

Laatste nieuws