Fan van eclectische interieurs? Zo haal je deze woonstijl in huis

En dit is wat je erover wilt weten – mocht je nog niet bekend zijn met deze persoonlijke woonstijl.

Eclectisch interieur

Of je nu net verhuisd bent of al heel wat jaren in je huidige woning vertoeft, zo nu en dan voel je de behoefte om het even om te gooien. Ben jij momenteel op zoek naar een interieurstijl waar je niet snel op uitgekeken raakt en die helemaal bij jou past? Dan is een eclectisch interieur wat je zoekt!

Wat is eclectisch wonen?

Misschien heb je nog nooit van het begrip eclectisch gehoord – no worries, wij moesten het ook even opzoeken. Als we de Dikke Van Dale mogen geloven staat eclectisch voor 'het beste uitkiezend' en dat is nu precies hoe je de eclectische trend kunt omschrijven. Bij eclectisch wonen draait het om het samenvoegen van de beste elementen uit bestaande stijlgroepen. Het komt er dus op neer dat je jouw huis inricht met verschillende woonstijlen die jou aanspreken. Klinkt goed, toch?

Met een eclectische woonstijl kun jij van je woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer een weerspiegeling van je persoonlijkheid maken. Dit kun je al doen door voor jou betekenisvolle voorwerpen op een prominente plaats in je huis neer te zetten. Denk aan een erfstuk, een pronkstuk uit een tweedehandszaakje of wereldwinkel of mooie souvenirs die je tijdens een van je reizen verzamelde. Met deze items voorzie jij je woning van authenticiteit en geef jij je persoonlijkheid weer.

Experimenteer met verschillende kleuren eetkamerstoelen. Beeld: Goossens.

Inrichting

Overigens hoeven de items in jouw woning niet allemaal een betekenis hebben zoals bovenstaande voorbeelden. Slechts één regel staat bij deze woonstijl centraal: alles kan, zolang jij het maar mooi vindt! Ga bijvoorbeeld los met verschillende eetkamerstoelen, een te gek vloerkleed, een prachtige spiegel die reikt tot je plafond of met een opvallende lamp. Denk niet dat het te gek is, juist door bepaalde elementen in het oog te laten springen en te laten stralen als eyecatcher geef je je interieur een eigen touch.

Het klinkt een beetje alsof je allemaal mooie voorwerpen bij elkaar verzamelt en die in dezelfde woning plaatst. En ergens klopt dat ook wel. Toch is het niet klakkeloos spullen in je woning neerzetten. Er moet natuurlijk wel een beetje samenhang inzitten. Eenheid creëer je door de kleuren goed op elkaar af te stemmen. Verschillende stoffen en texturen geven je interieur extra gelaagdheid en dat straalt warmte uit. Ga dus lekker los met een mooi vloerkleed, een fluffy fauteuil, sierkussens en een lekker plaid, maar zorg er wel voor dat de kleuren bij elkaar passen.

Let er overigens wel op dat je niet voor een hysterische aanpak gaat. Te veel is nog altijd te veel. Als je al een grote spiegel, een dressoir en een industriële lamp bij elkaar hebt gezet. Overweeg dan of het echt nodig is om daar nog een verguld serveertafeltje bij te zetten.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Wij verzamelden wat looks voor je.

Lifestyle
  • Goosens