De kandidaten voor de Sisley Sustainable Awards zijn bekend: We stellen je voor aan Nienke

Al van kinds af aan is Nienke bezig met hoe de wereld er anders of beter uit kan zien.

Nienke

Op een originele, intelligente en kunstzinnige manier aandacht vragen voor duurzaamheid, dat is wat Nienke Hoogvliet (32) doet. Zij gebruikt voor haar project SEA ME nieuwe, duurzame materialen uit zee.

Waarin onderscheid jij je als designer?

"Ik ben al van kinds af aan bezig met hoe de wereld er anders of beter uit zou kunnen zien. Zo ging ik bijvoorbeeld handtekeningen verzamelen tegen dierproeven en werd ik op mijn zevende vegetariër. Op de kunstacademie merkte ik dat kunst een manier kan zijn om een verhaal over te brengen en bewustwording te creëren. Dus na mijn afstuderen vond ik het heel belangrijk om met de ontwerpen die ik maak te laten zien dat de wereld ook op een andere manier kan produceren."

Op welk project ben je heel trots?

"Op SEA ME, mijn zeewierproject dat klein begon, maar heel groot aan het worden is. Ik ben vlakbij het strand opgegroeid, en daar is mijn liefde voor de zee begonnen. Toen ik zag hoeveel plastic er aanspoelde, wilde ik daar op een positieve manier aandacht aan besteden. Laten zien hoe mooi de zee kan zijn, en hoe waardevol als bron van nieuwe, duurzame materialen. Zo ben ik zeewier gaan onderzoeken als grondstof voor duurzaam textiel."

Wat is het voordeel van zeewier?

"Zeewier produceert meer zuurstof dan bomen, het groeit heel snel en je hebt er geen landbouwgrond of zoet water voor nodig, waar nu al tekort aan is. Het heeft bovendien veel interessante eigenschappen. Het kan toegepast worden voor textiel, door er garen van te maken. En je kunt het als kleurstof gebruiken, niet alleen voor groen en bruin, maar ook voor roze, paars of oranje."

Wil je meer weten over Nienke en SEA ME? Je leest het in de nieuwste Marie Claire.

Lifestyle
  • Jill Waas | Make-up: Randall Wijngaarde
  • Martijn Senders
  • Sanne Bakker