De kandidaten voor de Sisley Sustainable Awards zijn bekend: We stellen je voor aan Tamar

"Ik heb al heel lang een connectie met de natuur en leerde al jong om mijn omgeving te koesteren."

Tamar

Op een originele, intelligente en kunstzinnige manier aandacht vragen voor duurzaamheid, dat is wat Tamar Shilo doet. Zij ageert met haar duurzame kunst van papieren shoptassen tegen overconsumptie.

Hoe ontstond het idee voor kunstwerken van papieren tasjes?

"Voor m’n eerste werk, BAGosphere, verzamelde ik tasjes van plekken die ik bezocht: Chicago, Tel Aviv, Parijs, Amsterdam. Die tassen wijzen ons op onze consumptielust, die de natuur en toekomstige generaties schaadt. Ook wilde ik laten zien hoe je kunt hergebruiken en iets moois kunt maken van duurzame materialen."

Je besloot die tasjes te beschilderen?

"Klopt, ik kwam terug van een art retreat waar ik bezig was met natuurlijke materialen. Thuis in Amsterdam wachtte een stapel tasjes op me die mijn neefje had achtergelaten nadat hij was gaan winkelen. Geïnspireerd door de retreat wilde ik gaan schilderen met natuurlijke materialen. Ik maakte krijt van aarde en gebruikte natuurlijke inkt gemaakt van hout. Ik zocht alleen nog een natuurlijke ondergrond en besloot toen om de tasjes aan elkaar te naaien en hierop te schilderen in plaats van op canvas of papier. Later begonnen ook vrienden hun tasjes voor me te verzamelen – ik gebruik trouwens alleen tasjes van gerecycled papier."

Waar komt jouw bewustzijn vandaan?

«Ik heb al heel lang een connectie met de natuur en leerde al jong om mijn omgeving te koesteren. Mijn grootouders waren boeren, dus we stonden altijd dicht bij de natuur. En mijn vader moedigde me aan om in de tuin te werken. Ik ben later aan de landbouwfaculteit gaan studeren en heb een master gehaald in plantenwetenschappen. Ook heb ik een paar jaar gewerkt als landbouwkundige en teler van nieuwe bloemsoorten."

Wil je meer weten over Tamar en haar kunst? Je leest het in de nieuwste Marie Claire.

Lifestyle
  • Jill Waas | Make-up: Randall Wijngaarde
  • Martijn Senders
  • Sanne Bakker