Op een originele, intelligente en kunstzinnige manier aandacht vragen voor duurzaamheid, dat is wat Romy Snijders (26) doet. Ze vraagt met haar mix van kunst en wetenschap aandacht voor sociale en ecologische problemen.
Waarin onderscheid jij je als ontwerpster?
"Ik gebruik het ontwerpen als tool om bepaalde ecologische en sociale problemen zichtbaar te maken of op te lossen. Een van de grootste problemen is de schijnbare disconnectie tussen mens en natuur. Wij leven alsof we boven de natuur staan en dat is erg schadelijk, aangezien we nu al in een klimaatcrisis zitten. Het is belangrijk dat we op een andere manier naar die relatie gaan kijken en er anders mee leren omgaan."
Wat doe jij daaraan?
"Een van de projecten waar ik aan heb gewerkt is Symbiotic Futures. Hierbij keek ik met een utopische lens naar hoe de toekomst eruit zou kunnen zien en wat we kunnen leren van de communicatie tussen bomen via schimmels. Ik daag mensen uit om hun wereldbeeld te bevragen en na te denken over hoe het anders zou kunnen. Een ander project waar ik nu aan werk, gaat over innovatie op het gebied van wet en regelgeving voor een circulaire economie."
Waar komt jouw bewustzijn vandaan?
"Ik verwonderde me al jong over de natuur en was erg nieuwsgierig naar hoe dingen in elkaar zitten. In het derde jaar van mijn bachelor aan de TU Delft heb ik een minor over plastic afval in Peru gedaan. Ik realiseerde me dat het best hypocriet was dat ik een oplossing ging zoeken voor het plastic afvalprobleem daar, maar dat we in Nederland net zo goed veel afval aan het creëren zijn. Toen ben ik gaan bekijken hoe ik minder afval kon produceren en veel meer in de duurzaamheid gedoken."
Wil je meer weten over Romy? Je leest het in de nieuwste Marie Claire.
- Jill Waas | Make-up: Randall Wijngaarde
- Martijn Senders
- Sanne Bakker