Wat je wilt weten over de microdosing-beautytrend en hoe het in jouw skincare ritueel past

Less is more.

Tegenwoordig bestaat de skincare ritual van velen uit verscheidene producten. Een cleanser, nóg een cleanser, een serum, een dagcrème en the occasionally scrub zouden we bijna een bescheiden ritueel kunnen noemen. Momenteel krijgen we meer skincare advies dan ooit en gebruiken we ook steeds meer producten voor onze huid. Al blijkt dat niet altijd beter te zijn.

Microdosing

“Met zoveel aanbevelingen en een makkelijke toegang tot nieuwe producten, is het overmatig gebruiken van producten erg toegenomen”, vertelt schoonheidsspecialist Geneva Stockdale-Shaw aan TZR. Te veel actieve stoffen in een serum of crème kunnen nadelige gevolgen hebben voor je huid. Al betekent het niet dat je nog maar één crème moet gebruiken. Zo zijn actieve acids en exfoliërende ingrediënten goed voor je huid, maar als je hier te veel van gebruikt irriteert dat je huid. Bij microdosing gaat het erom dat je kleine, controleerbare hoeveelheden van deze ingrediënten gebruikt.

Nadelige gevolgen

Je huid kan erg geïrriteerd raken wanneer je bepaalde producten te veel en te vaak gebruikt. Zo legt Stockdale-Shaw uit dat je huid zichzelf van nature exfolieert wanneer het nieuwe huidcellen dichter naar het oppervlak brengt. Bepaalde skincare producten kunnen dit proces versnellen. Als je zo'n product maar eventjes gebruikt is er niets aan de hand. Gebruik je het echter te lang en te vaak? Dan raakt je huid overbelast.

Als je bepaalde acids te vaak gebruikt, kan je huid niet meer in hetzelfde tempo nieuwe huidcellen aanmaken. Door een te hoge concentratie van die zuren, kan je huid namelijk gestript worden van natuurlijke oliën. Dit kan de vochtbarrière van de huid beschadigen en dat kan weer resulteren in roodheid, droogheid, schilfers en gevoeligheid.

Microdosing toepassen

Bovenstaande scenario gebeurt dus alleen als je te véél actieve ingrediënten gebruikt. Bij microdosing gebruik je de ingrediënten nog steeds, maar dan in een lagere dosis, om je huid wat te ontzien. Volgens schoonheidsspecialiste Renée Rouleau betekent dit het gebruik van zachtere vormen van vitamine C, lagere percentages producten met retinol en lagere percentages zure exfoliatoren.

“Door microdosering van huidverzorging kan je huid geleidelijk de voordelen van actieve ingrediënten ervaren, terwijl irritatie wordt geminimaliseerd en het risico op aantasting van de huidbarrière wordt verminderd”, vult dermatoloog Dr. Hadley King aan. Gebruik je dus graag producten met bijvoorbeeld retinol of vitamine c? Probeer hier dan alternatieven voor te vinden met een lager percentage van deze ingrediënten. Simple as that!

Bron: The Zoe Report | Beeld: iStock

Laatste nieuws