Aha: dit is waarom die mooie stompkaarsen vaak niet goed opbranden

En ook wat je daaraan kunt doen!

stompkaarsen

Nu de dagen weer een stuk korter worden, halen we graag de gezelligheid weer in huis. Een perfecte en budget-friendly manier om dat te doen, is door 's avonds wat kaarsen aan te steken. Knus en sfeervol! Alleen gebeurt het nog weleens dat die kaarsen niet goed opbranden en het vlammetje zich een tunnel door de kaars baant.

Verkeerd gebruiken

Kaarsen aansteken is geen hogere wiskunde. Gewoon een vlammetje bij de lont houden, toch? Maar blijkbaar maken mensen vaak een fout wanneer ze de prachtmakers weer uitblazen en hierdoor eindigen we vaak met een kaars waarbij alleen de binnenkant opbrandt als een tunnel.

Net zoals onze spieren een spiergeheugen hebben, heeft ook kaarsvet een soort geheugen. Het brandt op dezelfde manier verder zoals het de eerste keer deed. Steek je een kaars aan, maar blaas je ‘m na een minuut weer uit? Dan bevindt zich rondom de lont een klein holletje met gesmolten was. Steek je de kaars de volgende keer weer aan? Dan brandt de kaars in datzelfde patroon weer verder. De zijkanten van de kaars worden dus niet meer meegenomen, waardoor een soort tunnel ontstaat.

Voorkomen

Als je de volgende keer weer een kaars aansteekt, is het belangrijk dat je ‘m lang genoeg laat branden tot de bovenste laag van de kaars in de breedte is gesmolten. Als je de kaars daarna uitblaast, onthoudt het de eerstvolgende keer dat je het aansteekt hoe het verder moet branden. Zo simpel is het!

Lifestyle
  • Her Familie, Tips en Weetjes
  • Anna Shvets