Tekenen dat je wimpers ongezond zijn en waardoor dit komt 

Plus, wat je kunt doen om het te voorkomen.

wimpers

Wanneer het op wimpers aankomt zijn we heus niet onredelijk veeleisend. We willen het liefste dikke, donkere, krullende en lange lashes. That is all. Helaas is dat in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Sterker nog, veel mensen hebben ongezonde wimpers zonder dat ze het doorhebben.

Werking

Goed voor je wimpers zorgen klinkt best ijdel, maar ook omwille van je ooggezondheid is het belangrijk om je wimpers goed te verzorgen. Zo benadrukt dermatoloog dr. Sharleen St. Surin-Lord dat je wimpers je ogen beschermen tegen vuil en bacteriën. Er blijkt zelfs een perfecte wimperlengte te zijn: namelijk een derde van de wijdte van je ogen (langere of korte wimpers hebben een negatiever effect op de luchtstroom rondom je ogen). Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar wanneer weet je dat je kampt met ongezonde wimpers?

Uitvallende wimpers

Het is heel normaal dat je aan het einde van de dag heel wat haren in je haarborstel hebt. Voor je wimpers geldt echter dat ze niet zomaar uit mogen vallen. Hoewel wimperuitval normaal is, gelden hiervoor heel andere proporties. Zo vertelt Dr. Surin-Lord dat je niet meer dan 1 à 2 wimpers per week hoort te verliezen. “Wimpers horen niet dagelijks uit te vallen zoals de haren op je hoofdhuid”, vertelt de dermatoloog aan The Zoe Report. Bovendien horen je ogen er niet kaal uit te zien door een gebrek aan lashes. “Als dit wel het geval is, kan dit een teken zijn een algemene aandoening voor haarverlies.”

Broze wimpers

In bovenstaand scenario hebben we het over wimpers die uit zichzelf uitvallen. Daarnaast heb je ook nog broze wimpers. In dit geval vallen wimpers makkelijk uit wanneer je eraan zit. Bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds je make-up van je gezicht haalt. Ook kunnen de wimpers uitvallen wanneer je bijvoorbeeld extensions aanbrengt. Gezonde wimpers horen namelijk sterk genoeg te zijn om dit vast te houden.

Ongelijke lengtes

Geen enkele wimper heeft precies dezelfde lengte, maar wimpers horen wel ongeveer dezelfde lengte te hebben. Is dat niet het geval? Dan heb je volgens Dr. Surin-Lord te maken met verzwakte wimpers die snel afbreken.

Regelmatig ooginfecties

Ooginfecties kunnen door verscheidene zaken veroorzaakt worden. Heb je ze heel regelmatig? Dan zou het ook kunnen betekenen dat je wimpers niet gezond genoeg zijn om vuil en bacteriën uit je ogen te houden, zo vertelt Dr. Surin-Lord.

De oorzaak

De grootste boosdoener voor broze en uitvallende wimpers is overbelasting. Denk aan hard wrijven of het elke dag dragen van waterproof mascara. In het geval van laatstgenoemde moet je vaak stevig wrijven om de mascara te verwijderen. Probeer je make-up altijd voorzichtig te verwijderen en gebruik milde reinigers.

Daarnaast kunnen ook wimperextensions voor overbelasting zorgen. Dit gebeurt vaak wanneer te veel extensies aan hetzelfde haartje worden aangebracht. Dr. Surin-Lord vertelt dat je aan één wimperhaartje maar één extension mag aanbrengen. Het gebeurt soms dat salons meerdere extensions aan hetzelfde haartje aanbrengen, maar hierdoor kunnen je wimpers broos worden.

Kort samengevat: verwijder make-up gentle, gebruik alleen waterproofmascara op de daadwerkelijke rainy days en investeer in goede wimperextensions als je die laat zetten.

Bron: The Zoe Report | Beeld: iStock

Misschien ook voor jou:
Dit is het favoriete wimperserum van Meghan Markle 
Beauty
  • The Zoe Report
  • iStock