Onder werktijd therapie volgen? Zo bespreek je dat met je baas 

Zorg dat je een goed plan hebt.

We leven in een tijd waarin mensen steeds opener praten over hun mentale gezondheid. Er met vrienden en familie over praten wordt steeds makkelijker. Met je baas het gesprek aangaan dat je tijdens office hours therapie moet volgen is daarentegen nog wel een dingetje. Dus hoe pak je dat gesprek het beste aan?

Erken dat jij het nodig hebt 

Voordat je je baas om toestemming vraagt, is het belangrijk dat je voor jezelf op een rijtje hebt waarom jij naar therapie wilt. Accepteer dat het goed is voor je persoonlijke groei en dat je geen schaamte hoort te ervaren voor deze beslissing. Als jij er zeker van bent dat dit is wat jij nodig hebt, sta je sterker in je schoenen wanneer je dit aankaart bij je baas.

Voel je schaamte? Dan moet je dit volgens social werker Melody Wilding eerst zelf verwerken. “Begrijp je eigen gevoel rond therapie goed en bespreek dat met je therapeut voordat je het met je werkgever bespreekt”, vertelt ze aan HuffPost. Daarnaast is het ook goed om te weten dat jij níet met je baas hoeft te bespreken waarom jij therapie gaat volgen.

Heb een plan

Dat jij therapie moet volgen is voor bazen vaak niet eens een ding. Waar zij mee zitten is hoe het werk moet doorgaan als jij er even niet bent. Zorg dus dat je een plan hebt als jij je baas om toestemming vraagt om onder werktijd therapie te volgen. “Maak het specifiek”, raadt Wilding aan. “Een expliciet verzoek waarin je vertelt hoe vaak je weg zult zijn, hoelang het zou kunnen duren, hoe je ervoor zorgt dat het werk gewoon goed gedaan wordt en anders hoe je ervoor zorgt dat dit wordt opgevangen.” Door voorbereid te zijn, beantwoord je vragen die je baas je zou willen stellen. Je leidinggevende begrijpt dan dat je er goed over hebt nagedacht en dat je het missen van werktijd niet bij hem of haar neerlegt.

Wat je volgens psycholoog Tanisha Ranger écht niet moet doen, is zonder een plan naar je baas stappen. Je baas is natuurlijk ook maar een mens en snapt dat jij aan jezelf wilt werken, maar het is ook een werkgever en die wil simpelweg weten hoe het werk, waarvoor ze je betalen, wordt gedaan. “Heb een plan. Vertel wat je nodig hebt en wat jij aanbiedt om dat te realiseren.”

Geen begrip van je baas 

Nu hopen we natuurlijk dat je werkgever begrip heeft voor je situatie. Zoals nu al jaren wordt benadrukt moeten we mentale gezondheid serieus nemen. Toch gebeurt dit helaas niet altijd op de werkvloer. Heeft je baas geen begrip voor jouw verzoek, of heb je het idee dat zij of hij jouw verzoek zou afwijzen? Dan kun je personeelszaken om hulp vragen. “Laat hen weten dat je medische zorg nodig hebt, waarvoor je regelmatig naar een doktersafspraak moet”, stelt Ranger. Zij adviseert dit haar cliënten ook altijd. Personeelszaken is er voor het personeel en zij zullen je verder helpen.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws