Wat je vooral niet moet doen als je om een loonsverhoging vraagt 

Een aantal absolute no-go's.

loonsverhoging

Vinden dat je een loonsverhoging verdient en er daadwerkelijk eentje krijgen zijn twee totaal verschillende dingen. Want ga dat gesprek met je baas maar eens aan. Het is waarschijnlijk een van de meest zenuwslopende momenten van je carrière. Een goede voorbereiding is daarom everything.

Wat niet te doen

Een loonsverhogingsverzoek op de verkeerde manier benaderen kan ervoor zorgen dat je werkgever jou geen verhoging geeft. Een aantal carrièredeskundigen deelt daarom met Well + Good wat je niet moet doen als je vraagt om een loonsverhoging.

Vinden dat je een loonsverhoging verdient omdat je al een tijdje in dienst bent 

Je kunt al een tijdje bij je huidige werkgever werken en een loonsverhoging willen, maar je baas zal je die pas geven als hij of zij vindt dat je werk daarnaar is. “De duur van jouw dienstverband is een zwak argument”, vindt Lily Valentin, head of operations bij de baanzoekmachine Adzuna. Het is veel effectiever om op basis van je kunnen te vragen naar een loonsverhoging, in plaats van een verhoging op basis van hoe lang je bij het bedrijf werkt.

Jezelf vergelijken met een collega

Het onderwerp salaris is vaak een beetje taboe, maar het wordt soms toch besproken onder collega’s. Transparantie kan helpen om te achterhalen of een bedrijf mannen en vrouwen gelijk betaalt. Toch kan het erg tricky zijn om een loonsverhoging te vragen op basis van wat die éne collega verdient. “Er zijn veel redenen waarom een collega meer verdient voor een vergelijkbare baan, zoals ervaring, resultaten, opleiding, achtergrond en meer”, stelt carrière-expert Ashley Stahl.

En wat je in dit geval écht niet moet doen, is de prestaties van je collega op een negatieve manier met die van jezelf vergelijken. “Bedrijven focussen zich steeds meer op het samenstellen van een verenigd team. Er is niets onsportiever dan iemand uit je team naar beneden te halen, om iets voor jezelf voor elkaar te spelen”, aldus Valentin.

Met een ultimatum komen

Meer salaris willen kan je soms vrij hoog zitten. Tot het punt dat je liever een andere baan zoekt als je het niet krijgt. Toch is het onverstandig om te dreigen met een ontslag als je geen verhoging krijgt. “Sommige bedrijven gaan de onderhandeling dan wel met je aan, maar sommigen ook niet”, vertelt Stahl. In sommige gevallen zal een werkgever dan zelfs minder geneigd zijn om je contract te verlengen.

Daarnaast kan het ook dat je werkgever op jouw gekozen moment helemaal geen geld kan vrijmaken voor een verhoging - terwijl hij of zij wellicht wel vindt dat je ‘m verdient. Met een ultimatum komen, kan ervoor zorgen dat jij jouw baas in een lastige positie brengt. En wil je dan alsnog het bedrijf verlaten, omdat je op dat moment geen verhoging hebt gekregen? Probably not.

Carriere
  • Well + Good
  • iStock