Moet je eerlijk zijn over andere lopende sollicitaties tijdens een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je het beste reageren als een recruiter hiernaar vraagt? 

sollicitatie

Heb jij ooit weleens van iemand gehoord dat ze het leuk vindt om naar sollicitatiegesprekken te gaan? Wij niet. Je probeert goed over te komen, maar dergelijke gesprekken kunnen zenuwslopend zijn. Zeker wanneer je niet weet of je een bepaalde vraag eerlijk moet beantwoorden of niet, bijvoorbeeld wanneer jij meerdere sollicitaties hebt lopen en een recruiter hiernaar vraagt.

Interesse

Good things first: als een recruiter checkt of je meerdere sollicitaties hebt lopen, is dat vaak een teken dat hij of zij in je geïnteresseerd is. “In mijn ervaring is dit een positief teken”, vertelt Rob Canchilla, senior director bij het wervingsbureau Hunt Club. “Als een bedrijf niet geïnteresseerd is, maakt het hen ook niet uit of je sollicitaties bij anderen hebt lopen.”

Hoe je die vraag dan moet beantwoorden? Volgens Chanchilla moet je altijd eerlijk zijn. Sterker nog, bij oprechte interesse zou dat het sollicitatieproces kunnen versnellen. Al is het wel belangrijk dat je tactvol reageert wanneer jou hiernaar gevraagd wordt.

Antwoorden

Openheid is key, zo vindt voormalig recruiter Jackie Cuevas. Als je al meerdere gesprekken hebt gehad met eenzelfde bedrijf, kun je dat eerlijk noemen. Maar ook als je nog geen gesprekken hebt gehad, maar wel solliciteert, kun je dat vertellen. “Ik solliciteer actief op kansen. Ik ben gewoon klaar voor het volgende hoofdstuk in mijn leven”, is volgens Cuevas een goed antwoord om te geven.

Ben je zelf ook erg enthousiast over het bedrijf waarmee je op dat moment in gesprek bent? Laat hen dat dan ook weten. “Ik heb het geluk dat ik veel sollicitaties heb lopen, maar ik wil wel dat je weet dat ik naar aanleiding van ons gesprek het meest geïnteresseerd ben in deze functie." Volgens Chanchilla kan dit bovendien een soort zakelijke FOMO creëren. Als ze je graag willen, kunnen ze sneller handelen om je aan boord te krijgen.

Of je overigens moet noemen bij welk bedrijf je sollicitaties hebt lopen? Dat hangt volgens Cuevas af van de situatie. “Over het algemeen doe je het niet, tenzij je denkt dat het in je voordeel kan werken.”

Carriere
  • Huffpost
  • iStock