Last van rijangst? Met deze tips kun je het onder de duim krijgen

Op deze manier kom je er zo snel mogelijk vanaf.

rijangst

Torenhoge prijzen om te parkeren, tig eenrichtingsweggetjes en sneller kunnen zijn met de fiets, de metro of de tram. Het is niet zo gek dat mensen in bepaalde steden geen autorijden. Al kan het gebrek aan rij-uren soms ook veroorzaakt worden door rij-angst. Is dat voor jou het geval? Wij delen enkele tips om hiermee om te gaan.

Hoe rijangst kan ontstaan?

Maar liefst een miljoen mensen in Nederland hebben last van rijangst, zo blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. In sommige gevallen ontstaat rijangst door een (traumatische) ervaring op de weg en bij anderen borrelt de angst langzaam op. Vaak ontstaat deze angst door onzekerheid bij de bestuurder. “Rij-angstigen hebben hun rijbewijs, dus ze kunnen gewoon veilig de weg op. Al denken ze daar zelf vaak anders over”, legt klinisch psycholoog Yvette van der Pas uit aan RTL Nieuws. “Ze rijden niet per se slecht, maar hebben te weinig routine opgebouwd of voelen zich heel onzeker in de auto. Daardoor zijn ze bang om de controle te verliezen, ook als dat helemaal niet gebeurt.”

Tips om met rijangst om te gaan

De belangrijkste tip om zo snel mogelijk van je rijangst af te komen? Exposure, zoals Van der Plas uitlegt. Het gewoon dóen. Volgens de klinisch psycholoog helpt het om precies te doen waar je zo bang voor bent, dan kom je vanzelf over je angst heen. “Je kunt ook eerst in je auto gaan zitten en nagaan waar alle knopjes ook alweer voor zijn. Het gaat erom dat je je weer op je gemak leert voelen in de auto”, stelt Van der Pas. Ook zou je iemand kunnen vragen die je kan helpen of bepaalde oefeningen voor je kan bedenken.

Demp angstige gedachten

Rij-instructeur en directeur van Rijles Zonder Stress, Ismaël van Reede, voegt er tenslotte nog aan toe dat het dempen van gedachtes ook kan helpen. Hoe dit werkt? “Als alle mensen alleen in een stille auto zitten, nemen angstige gedachtes het nogal eens over. Het helpt om dan alles wat je doet en ziet te benoemen: daar komt een rotonde, ik ga nu die auto inhalen hier kan ik rustig invoegen”, stelt Van Reede. Veel oefenen zou daarbij het beste middel zijn om over je angsten heen te komen. “Vaak is het een kwestie van de auto leren kennen en meer automatisme krijgen, waardoor je het verkeer sneller kunt overzoen en zelfverzekerder gaat rijden.”

Lifestyle
  • RTL Nieuws, Dingen voor Vrouwen
  • iStock