Elk najaar last van roos? Op deze manier kun je dat helemaal voorkomen 

Witte schilfertjes, no more!

Iedereen heeft op een bepaald moment weleens last gehad van roos. Nu kan het zijn dat je hoofdhuid daar al gevoelig voor is, maar met name in het najaar – wanneer de temperatuur daalt en de vochtigheidsgraad buiten verandert – kun je er meer last van krijgen. Is dat voor jou elk jaar het geval? Wij vertellen hoe je het kunt voorkomen.

Veroorzaker

We weten dat roos veel voorkomt tijdens de koudere maanden van het jaar, maar waar wordt dat eigenlijk door veroorzaakt? “Koud weer is een broedplaats voor veel huidaandoeningen die verergeren door uitdroging”, legt dermatoloog dr. Anna Chacon aan Huffpost uit.

Gelukkig hoeft het niet te betekenen dat je de roos niet voor kunt zijn. Zo legt dermatoloog dr. Erum N. Ilyas uit dat het belangrijk is om dandruff voor te zijn. “We weten dat roos over het algemeen in het najaar en in de lente aanwakkert. Als je dit weet, is het raadzaam om vier weken van tevoren al te beginnen met preventie.”

Anti-roosshampoo

Het klinkt makkelijk gezegd, de roos voor zijn. En blijkbaar hoeft het inderdaad niet ingewikkeld te zijn. “Anti-roosshampoos zijn niet altijd effectief in het behandelen van roos, maar zijn wél heel goed in het voorkomen ervan”, weet dr. Ilyas. Ze raadt aan om een shampoo met zinkpyrithionen te gebruiken, deze stof heeft namelijk een schimmelwerende en antibacteriële werking.

Overigens kun je je haar zo vaak wassen met de anti-roosshampoo als je wilt. Soms denken mensen dat je hoofdhuid uitdroogt als je te vaak shampoo gebruikt, maar dat is volgens dr. Chacon maar een mythe. “Elke dag of om de dag is prima”, stelt de dermatoloog. “Ik zou het niet langer dan een week niet wassen, ook niet als je superdroog haar hebt.” Wel raadt ze aan om de hoofdhuid extra gehydrateerd te houden en om niet te krabben. Door te krabben kun je bepaalde huidproblemen alleen maar erger maken.

Jeuk tegengaan

Ervaar je wel vaak jeuk in de koudere maanden van het jaar? Dan raadt dermatoloog Loretta Ciraldo salicylzuur voor je hoofdhuid aan. Dit ingrediënt helpt om dode huidcellen te verwijderen, waardoor je minder jeuk kunt ervaren. Al waarschuwt Ciraldo om het niet te gebruiken als je een gevoelige hoofdhuid hebt.

Bron: Huffpost | Beeld: Greta Hoffman

Laatste nieuws