Hoe beantwoord je de vraag hoe het met je gaat als je je niet oké voelt? 

En waarom we het toch zo moeilijk vinden om toe te geven dat het even wat minder gaat.

niet oké voelen

Hoe vaak heb jij gezegd dat alles goed met je gaat wanneer jij je helemaal niet oké voelt? Waarschijnlijk best vaak. We delen nu eenmaal niet graag onze sores met een vage bekende of een collega. Maar als vrienden of familieleden vragen hoe het met je gaat, hoor je die vraag toch zeker eerlijk te kunnen beantwoorden? Wij vertellen hoe je dat aanpakt.

Kwetsbaar opstellen

Het is zoveel makkelijker om te zeggen dat alles goed met je gaat in plaats van toegeven dat je je even niet zo goed voelt. Makkelijker, maar niet beter. Het is belangrijk om je gevoelens met anderen te bespreken, met personen die jij vertrouwt en bij wie jij je goed voelt. En hoewel iemand aan jou vraag hoe het gaat, kan het nog verdraaid lastig zijn om dat gesprek te beginnen.

Volgens Anna Williamson, auteur van het boek Breaking Mad, geven we niet graag toe dat het niet goed gaat, omdat we ons daarvoor kwetsbaar moeten opstellen. “We moeten de persoon met wie we het delen dan volledig vertrouwen. Daarvoor moeten we het gevoel hebben dat dit het juiste moment is om het te delen”, vertelt ze aan Stylist. Overigens betekent het niet dat je zwak bent, als je toegeeft dat het even niet zo lekker gaat. Volgens Williamson denken mensen dit nog weleens ten onrechte. Maar het is eigenlijk heel krachtig als je jouw zorgen met iemand durft te delen.

Het gesprek aangaan

We voelen ons snel bezwaard als we details delen over ons mentale of fysieke welzijn. Is er dan ook nog zoiets als too much information? Volgens Williamson niet. Het gaat erom dat jij je prettig voelt bij wat jij deelt en met wie je dat deelt. “Iedereen heeft andere opvatting over wat ze te veel informatie vinden”, vertelt Williams. “Ken de persoon met wie je praat en vertrouw mensen die dezelfde mindset hebben als jij over het onderwerp dat jij wilt bespreken, zodat jij je begrepen voelt.”

Timing

Als jij ergens mee zit, is het belangrijk dat je dit deelt. Toch is timing wel belangrijk. “Kies voor een geschikte tijd, zodat de persoon met wie jij praat tijd heeft om naar jou te luisteren, zodat ze zich op jou kunnen focussen”, adviseert Williamson.

Wel blijft het ook belangrijk dat je niet te lang alleen rondloopt met jouw zorgen. Praat hierover zo snel als dat mogelijk is. “Voorkomen is beter dan genezen. Lucht zo snel mogelijk je hart als je ergens meezit, voordat het erger wordt en een groter probleem wordt.”

Lifestyle
  • Stylist
  • Joshua Rawson-Harris