Zo steun je een vriend(in) die in scheiding ligt

Opmerkingen als 'het komt allemaal goed' zijn goedbedoeld, maar kun je beter achterwege laten.

Scheiding

Het liefst schrijven we de hele dag over de ware liefde, roze wolken en happily ever afters. Helaas steekt de echte wereld net iets anders in elkaar. De realiteit bestaat vaak genoeg ook uit vreemdgaan, break-ups en scheidingen. Het kan heel pijnlijk zijn om een vriend of vriendin door een scheiding te zien gaan. Daarom delen wij enkele tips hoe je diegene het best kunt steunen.

1. Gewoon luisteren

Opmerkingen als ‘het komt allemaal goed’ en ‘je bent beter af zonder hem’ zijn misschien goedbedoeld, maar dit is niet de beste manier om iemand te troosten. Hierdoor geef je je vriend(in) niet de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. De beste tip is dan ook om gewoon te luisteren. Je hoeft niet altijd emotionele monologen te houden of goedbedoelde adviezen te geven. Je vriend(in) heeft er het meest aan als je er gewoon voor hem of haar bent. Laat de ander aan het woord. Zo kan hij of zij alles kwijt wat hem of haar dwarszit. En dat lucht vaak op.

2. Blijf iemand uitnodigen (zelfs als ze blijven weigeren)

Veel mensen die gescheiden zijn, hebben het gevoel niet meer bij hun echtelijke vriendengroep te horen. Dat stelt psycholoog Ramani Durvasula. Dat kan een erg eenzaam gevoel geven. Familietherapeut David Klow sluit zich daarbij aan. “Mensen die veel tijd met hun partner doorbrachten, kunnen zich ineens erg ongemakkelijk voelen als ze na een scheiding plotseling alles alleen moeten doen.” Daarom is het belangrijk om je vriend(in) uit te blijven nodigen voor borrels, etentjes, filmavondjes en noem het maar op. Misschien is diegene er nog niet aan toe om te socializen, maar op deze manier voelt hij of zij zich in ieder geval niet uitgesloten.

3. Help diegene bij het verhuizen

Alsof het niet al moeilijk genoeg is om uit elkaar te gaan, komt daar de volgende kwestie: het huis. Wie blijft er wonen? Of vertrekken beiden naar een andere woning? Als jouw vriend(in) naar een andere woning gaat verkassen, kan hij of zij jouw hulp goed gebruiken. Natuurlijk is verhuizen sowieso al een flinke klus, maar al helemaal als er zoveel emotie bij komt kijken. Alle spullen moeten verdeeld worden, in elke kamer speelt zich wel een prachtige herinnering af en dit voelt voor velen als écht het einde van het huwelijk. Het helpt jouw vriend(in) daarom ook enorm als jij er voor hem of haar bent. Rijd een paar keer heen en weer met je auto, sjouw met verhuisdozen en geef de muren een likje verf. Zo laat je je vriend(in) merken dat je er voor hem of haar bent.

4. Brand de ex niet af – hoe verleidelijk dat ook is

Misschien was haar echtgenoot wel een ontzettend gemene vent. Of was de vrouw van jouw vriendin een échte bitch. Toch is het beter om de ex van jouw vriend(in) niet af te branden. Dit is knap lastig, vooral als diegene dat zelf juist wél doet. Zijn of haar emoties lopen natuurlijk nogal hoog op. Maar die kunnen ook snel veranderen, legt psycholoog Joseph Cilona uit. “De ene dag kan jouw vriend(in) ontzettend negatieve gedachten en gevoelens hebben, terwijl dit de volgende dag compleet tegenovergesteld kan zijn.” Als je meegaat in het negatieve, voelt je vriend(in) zich later misschien niet meer op zijn of haar gemak als diens gevoelens veranderen. Wat je wel moet doen? Terug naar punt 1: gewoon luisteren. Zonder jouw eigen mening of oordelen te benoemen.

5. Zet je vriend(in) niet onder druk om te praten

Het is goed om te laten weten dat je er voor de ander bent en dat je altijd klaarstaat om te luisteren. Toch moet je je vriend(in) niet onder druk zetten om zijn of haar verhaal te doen. Iedereen gaat immers anders met verdriet om. De een praat het liefst de hele dag over de situatie, terwijl een ander liever stilletjes rouwt. Toch kun je laten merken dat je aan iemand denkt. Stuur bijvoorbeeld een grappige meme, een leuke video of wat goede Netflix-tips.

6. Vraag wat hij of zij nodig heeft

Soms zit je met de handen in het haar. Wat kun je voor de ander betekenen? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel: vraag wat hij of zij nodig heeft. De één zal zin hebben in veel gezelschap, terwijl je een ander blij zal maken met een tas met boodschappen. “De ene scheiding is de ander niet. En de ene persoon is de ander niet. Daarom kun je jouw vriend of vriendin het beste vragen waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft”, zegt Cilona.

7. Maak duidelijk dat jij er altijd voor diegene bent

Als er iets ergs gebeurt, zoals het overlijden van een dierbare of een scheiding, zal diegene in het begin niet zo snel alleen zijn. Buren kloppen aan om te vragen hoe het gaat, familieleden en vrienden bellen wat vaker op. Helaas duurt deze aandacht vaak niet lang. Het ‘nieuwe’ is ervan af en mensen vallen weer in hun ‘oude’ leventje. Dat is wanneer de eenzaamheid begint. Daarom is het belangrijk dat jij duidelijk maakt dat jij er voor altijd bent. Over een dag, over een week, over een maand, over een jaar. Voor hoe lang het ook nodig is.

8. Neem bepaalde ‘partnertaken’ over

Vooral als iemand jarenlang getrouwd is geweest, valt het niet mee om ineens alleen te zijn. Help daarom een handje mee door bepaalde ‘partnertaken’ over te nemen. Pas bijvoorbeeld op de kids van je vriend(in) als hij of zij een afspraak heeft, neem wat boodschappen mee als je toch al naar de supermarkt gaat en loop eens een rondje met zijn of haar hond (stiekem ook leuk voor jezelf).

9. Breng eens een maaltijd langs

Bij twijfel: pizza is the answer. Of McDonald’s. Of Chinees. Of een lekkere stamppot. Vooral als je vriend(in) nog erg veel verdriet heeft, kan het al een zware taak zijn om avondeten te maken (of bestellen). Vooral als je dat ook nog eens in je eentje op moet peuzelen. Breng daarom eens een maaltijd langs én eet zelf een hapje mee (als jouw vriend(in) dat ook wil).

10. Accepteer dat ze wel/niet gaan daten

Misschien ken jij wel een geweldig leuke persoon om jouw vriend(in) aan te koppelen. Toch kan het zo zijn dat diegene hier totaal nog niet aan toe is. Ook niet als hij of zij al een jaar of twee (of vijf) gescheiden is. Ieder heeft zo zijn eigen tempo. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Zo kan het zijn dat je vriend(in) al na een paar maanden na de scheiding een ander tegen het lijf loopt en hier dolgelukkig mee is. Misschien vind jij dit véél te snel, maar het is niet jouw leven. Wat zijn of haar keuze ook is, jij moet daar als vriendin achterstaan.

Misschien ook voor jou:
Wat doe je als je vrienden je partner niet mogen?
Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Pexels