Middagdipje? Zo kom je er binnen no-time weer bovenop

Met deze tips zit je zo weer in je workflow.

middagdip

Had je net de flow nog goed te pakken, maar lijkt het nu alsof de uren nauwelijks voorbijgaan? Een middagdipje kan je soms best overvallen. En het is vooral vervelend wanneer je nog een lange to-do list hebt. Gelukkig is er een handig trucje waarmee je dat dipje overheerst.

Middagdip na de lunch?

Een middagdipje kan iedereen overkomen. Jazeker, zelfs de grootste workaholic struggelt hier soms mee. Het heeft te maken met het interne waarschuwingssysteem van je lichaam. Dit systeem werkt de hele dag door om je alert te houden – het ene moment iets meer dan het andere. Tijdens zo'n middagdipje is dat systeem wat verzwakt en hierdoor neemt je alertheid af. Het resultaat: je bent niet vooruit te branden en je lichaam vindt het tijd worden om naar huis te gaan. Soms heb je een paar trucjes nodig om weer in je workflow te komen. Met onderstaande tips krijg je sowieso een flinke boost energie, waarmee je jouw to-do list binnen no-time afwerkt.

1. Drink wat water

Een uitgedroogd lichaam zorgt voor meer dan een droge mond. Het kan namelijk ook een reden zijn waarom jij je vermoeid voelt of moeilijk kunt concentreren. Enne, een uitgedroogd lichaam kan al veroorzaakt worden wanneer je lichaam één tot twee procent te weinig water heeft. Volgens onderzoek kan dit ertoe leiden dat je je moeilijk kunt concentreren, gaat je geheugen erop achteruit, voel je je nerveus en ben je zelfs humeurig. Kortom, giet je flesje maar weer vol.

2. Zoek het licht op

Het kan soms goed helpen om je lichaam aan licht bloot te stellen. Dit kun je doen door onder een lamp te staan, maar eigenlijk werkt het nog beter wanneer je een ommetje in de frisse buitenlucht maakt. Met het zonnetje op je bol krijgt je lichaam meteen meer energie. Volgens onderzoek zorgt dit ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je vitaliteit verbetert. Proberen waard, toch?

3. Praat met iemand

Naast dat het gezellig is om even een babbeltje te maken met je work wife, is het ook nog eens goed voor je hersenen. Je wordt namelijk geprikkeld en dit helpt je de middagdip te overleven. Dit wordt overigens lastig wanneer je thuiswerkt. Tip: ga met een vriend of vriendin digitaal lunchen en vertel over je dag. Een gesprek – kort of lang – kan al voor een groot verschil zorgen.

4. Neem een powernap

Je kunt ervoor kiezen om achter je beeldscherm te wachten tot de middagdip weg is, maar soms kan het ook helpen om je hoofd te rusten met een powernap. Probeer dit minimaal twintig minuten en maximaal dertig tot vijfenveertig minuten anders val je in een diepe REM-slaap. Hierdoor voel jij je alleen maar meer versuft en slaap je 's nachts ook een stuk slechter.

5. Eet je motivatie erbij

We hebben allemaal onze lievelingssnack tijdens het werken. De een neemt kleine hapjes van een reep chocolade, terwijl de ander liever graait in een bakje met noten. Maar wist je dat er ook eten bestaat waarmee je je hersenen activeert? Dit zogenoemde brain food, zoals broccoli, granen, linzen en eieren, helpt je weer terug te komen in je workflow. Neem bijvoorbeeld een hapje van een mueslireep en laat de granen de rest doen.

Carriere
  • HuffPost
  • iStock