Dit gebeurt er met je lichaam als je huilt

Verrassend genoeg heeft het best wat gezondheidsvoordelen.

huilen

Soms is het even fijn om een goed potje te huilen. Alle opgekropte emoties uit je systeem te snikken en snotteren zodat je daarna weer verder kunt. Dit voelt niet alleen fijn, maar blijkbaar is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Pijn verlichten

Als je pijn hebt, kan het zijn dat je moet huilen. Dit is misschien best logisch, als je bedenkt dat huilen de pijn verlicht. Wanneer je huilt maakt je lichaam het pijnstillende hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon bevat proteïnen zoals prolactine, corticotropine en leucin. Deze proteïnen hebben een natuurlijke, pijnstillende werking. Hierdoor voel je je na een potje janken vaak een stuk rustiger en opgelucht.

Goed voor je ogen

Even janken is niet alleen goed voor je mentale welzijn, maar ook voor je algemene gezondheid. Door te huilen loop je namelijk minder risico’s op ooginfecties. Dat komt door het eiwit lysozyme, dat in traanvocht zit. Dit breekt de celwanden van bacteriën af. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je oog begint te tranen als er iets in zit, dit is de oorzaak. Verder hydrateert traanvocht je ogen en voorkomt het de uitdroging van slijmvliezen.

Weerstand versterken

Tijdens een huilbui neemt je hartslag toe, wat de fysiologische balans van je lichaam bevordert. Emotionele tranen zorgen dan ook voor een andere lichamelijke reactie dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Deze bevatten meer hormonen met de proteïnen prolactine, corticotropine en leucine. Volgens Cosmopolitan hebben deze een natuurlijke pijnstillende werking.

Bloeddruk verlagen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huilen je bloeddruk en hartslag verlaagt. Dit effect wordt vooral veel gezien bij mensen die intensieve therapiesessies hebben gehad, waardoor ze veel hebben gehuild.

Lifestyle
  • Tips & Weetjes
  • BrunoPress