Oei! Dit gebeurt er met je lichaam als je geen vaste bedtijd aanhoudt

Voortaan dus niet meer gaan bingen.

Lees ook

Nog één aflevering, je hoort het jezelf nog zeggen. Nu is het drie uur later en lig jij nog steeds voor de televisie je favoriete serie te bingen. Hoe fijn het kan zijn om wat langer wakker te blijven, is dit niet bepaald verstandig te noemen. Je bedtijd is namelijk een stuk belangrijker dan je waarschijnlijk zou verwachten.

Onderzoek

Volwassenen met een onregelmatig slaappatroon hebben twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten als mensen die elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, zo blijkt uit onderzoek. Metro schrijft dat onderzoekers vijf jaar lang het slaappatroon van 1992 mannen en vrouwen tussen de 45 en 84 jaar onder de loep namen.

De participanten droegen een apparaatje om hun pols terwijl ze sliepen en terwijl ze wakker waren. Dit deden ze zeven opeenvolgende dagen en ze vulden een vragenlijst in over hun slaappatroon. In de loop van vijf jaar kregen 111 deelnemers cardiovasculaire problemen. Denk hierbij aan een hartaanval of beroerte. Sommigen stierven zelfs aan de gevolgen van hart- of vaatproblemen.

Hart- en vaatziekten

Uit het onderzoek bleek dat degenen die er een onregelmatig slaappatroon op nahielden een grotere kans hadden op hart- en vaatziekten dan degenen die op vaste tijden naar bed gingen en op vaste tijden opstonden. De onderzoekers denken dat een onregelmatig slaappatroon kan leiden tot verstoringen van de circadiane ritmes van het lichaam. Dit leidt weer tot problemen met het metabolisme, waardoor er een grotere kans is op obesitas, diabetes en een verhoogd cholesterol. Hoofdonderzoeker Tianyi Huang hoopt dat het onderzoek het bewustzijn voor een goed slaappatroon vergroot.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook