Leestip: Teun Toebes woont vrijwillig in een verpleegtehuis voor mensen met dementie en schreef erover 

In VerpleegThuis deelt hij zijn bevindingen.

Als jong en gezond persoon in een verpleeghuis met demente personen gaan wonen, de meeste mensen zouden niet zomaar op dat idee komen. Maar Teun Toebes wel. Sterker nog: hij deed het en schreef er een boek over: VerpleegThuis.

Wanneer waarop we met dementie omgaan

De manier waarop de maatschappij omgaat met mensen met dementie baart Teun Toebes, afgestudeerd verpleegkundige zorgen. “Ik maak me oprecht zorgen over de manier waarop we met mensen met dementie omgaan”, vertelt Teun, die nu zorgethiek studeert, tijdens een gesprek met het Belgische programma De Afspraak. “De enige manier om de zorg te veranderen dat is door in de zorg te gaan wonen. Vanuit het verpleeghuis zelf.”

Toen dat idee in de student opkwam, mailde hij meteen een organisatie waarin hij zijn wens kenbaar maakte. “Tot mijn verbazing kreeg ik direct een reactie en ik mocht op de gesloten afdeling gaan wonen.”

Verandering

En hoewel hij afgestudeerd verpleegkundige is, ging hij er niet wonen om te werken. Nee, hij werd een huisgenoot van de bewoners met dementie. Daar kwam hij erachter dat de manier waarop we met mensen met dementie omgaan moet veranderen. “Het huidige systeem van woonzorgcentra is vooral gericht op risico vermijden, veiligheid en controle, en dat gaat de menselijkheid voorbij.”

Inmiddels woont Teun al een jaar in het verpleegtehuis en schreef hij een boek over zijn bevindingen en ideeën: VerpleegThuis. In zijn boek lees je op een ontwapenende en ontroerende wijze over de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen. Maar ook: hoe kunnen wij die veranderen?

Bron: De Afspraak

Laatste nieuws