Een betere wereld, die begint bij een overheid die de klimaatcrisis eindelijk serieus neemt. Maar als jij tot die tijd niet stil wilt zitten: hierbij 26 kleine en grotere tips voor een duurzamer leven in een abc'tje. Deze week de letters A tot en met H.
Alleen is maar alleen
Allereerst even dit: het klimaat heeft meer Ambassadeurs nodig. Jij kunt er een zijn. Ga het gesprek aan over wat je leest in dit duurzaamheids-abc'tje, in kranten en over wat je ziet op het nieuws en in documentaires. Misschien maak je van jouw vrienden/familie/geliefde medestanders.
Boom planten
Een veelgehoorde strategie in de strijd tegen de klimaatcrisis: bomen planten. Frans Timmermans, ’s Neerlands groene ridder in de Europese Commissie, nam zich in 2020 voor om de komende tijd 3 miljard bomen te planten in de EU. Hoewel niet zaligmakend – Oxfam becijferde onlangs nog dat er een oppervlakte ter grootte van vijf keer India nodig is om al onze uitstoot te compenseren – is de boom inderdaad een enorme CO2-slurper. Heb jij een tuin? Je ouders? Oom? Of kijk je op een kaal stukje grond uit en wil je je gemeente een handje helpen? Plant dan (in het laatste geval in goed overleg) een boom! In het boek De juiste boom voor elke tuin lees je welke boom bij jouw situatie past. Voor de echte bomensnobs is er de Atlas wilde bomen en struiken, die helpt te voorkomen dat je een uitheemse soort plant die onze eigen bomen verdringt
Chicksforclimate
Een makkelijke: zorg voor wat duurzame invloeden in je instagramtijdlijn. Je bent bijvoorbeeld slechts één follow verwijderd van de tegeltjeswijsheden over het klimaat op @chicksforclimate. Denk: ‘If food waste were a country, it would be the third highest emitter of carbon emissions’, en ‘Capitalism & climate change are linked’. Check ook: @leonardodicaprio, @ipcc, @fashrev, @iucncongress, @unclimatechange. Ben jij bij het volgende familiediner tot de tanden gewapend met klimaatfeitjes.
Doneren aan de Shell-zaak
Fijn als jij en ik ons leven groener inrichten, maar als de politiek en industrie niet meedoen, zet het geen zoden aan de dijk. Gelukkig is er Milieudefensie, een stichting die de grootste vervuilers van Nederland voor de rechter sleept en ze zo dwingt tot klimaatactie. In mei dit jaar wonnen ze een zaak tegen Shell; de rechter oordeelde dat het bedrijf de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet hebben teruggebracht. Het was te verwachten dat Shell in hoger beroep gaat. Rechtszaken aanspannen is een dure hobby en qua budgetten is Shell voor Milieudefensie wat Goliath voor David was. De stichting probeert de 500 duizend euro die nodig zijn voor het hoger beroep in 2022 bij elkaar te krijgen met een doneeractie. Dát zijn goed besteede euro’s: milieudefensie.nl/actie/klimaatzaakshell/help-ons-winnen
Ecosia
Je zou haast vergeten dat voor al jouw onlineactiviteiten foeilelijke datacentra nodig zijn, die enorme hoeveelheden elektriciteit slurpen. Hoewel Google stelt dat alle historische en huidige uitstoot van het bedrijf inmiddels is en wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen, hebben ze pas voor 2030 het doel om volledig op hernieuwbare energie te draaien. Zoekmachine Ecosia is een goed alternatief: voor elke zoekopdracht worden bomen geplant en de servers van het bedrijf lopen nu al volledig op groene energie. Mooi meegenomen: privacy zit goed bij Ecosia ingebakken. Daar kan Google nog een puntje aan zuigen.
Future-scenario's
In het boek The future we choose onder- zoeken Christiana Figueres and Tom Rivett-Carnac – de architecten van het Parijs Akkoord – twee mogelijke toekomstscenario’s. Eén waarin we de klimaatdoelen halen en een waarin we dat niet doen. Ware pleitbezorgers voor optimisme en daadkracht. Vergeet je boek trouwens niet bij een kleinschalige boekhandel te halen in plaats van bij de Bol.coms van deze wereld. The future we choose door Christiana Figueres en Tom Rivett-Carnac, € 24,99 (Alfred A. Knopf)
Geen hond in de podcast
Dit wist je natuurlijk al: jouw grootste bijdrage aan een gezonder klimaat is, naast stoppen met vliegen, stoppen met vlees eten. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Luister de volgende keer tijdens de afwas bijvoorbeeld eens naar Geen hond in de podcast en laat je inspireren met weetjes, recepten en tips over en voor een vegetarisch of veganistisch dieet.
Hurr collective
Dit is een oproep aan ondernemend Nederland. In Groot-Brittannië halen modeliefhebbers hun hart op bij Hurr Collective. De ultieme tegenreactie op fast fashion waar je designerkleding kunt huren. Maar dan ook echt de mooiste items en merken – van Attico en Ganni tot Zimmermann. Wij hebben dit in Nederland nodig. Nu.
- Channa Brunt
- Jackson David