ABC voor een duurzamer leven: deze week de letters Q tot en met Z

Van kleine, laagdrempelige veranderingen tot grotere zaken die een verschil kunnen maken.

ABC

Een betere wereld, die begint bij een overheid die de klimaatcrisis eindelijk serieus neemt. Maar als jij tot die tijd niet stil wilt zitten: hierbij 26 kleine en grotere tips voor een duurzamer leven in een abc'tje. Deze week de letters Q tot en met Z.

Quasi vals...

Vooruit, omdat een duurzame tip met een Q gewoon niet te vinden was doen we er nog een met een O. Kok en journalist Anna Jones helpt je duurzamer eten met het kookboek One pot, pan, planet. Daarin vind je behalve 200 plantaardige recepten – zoals heerlijke Crispy tofu & broccoli pad thai – tips om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen. One pot, pan, plant door Anna Jones, € 21,89 (Harper Collins).

Red Orka

Heb jij ook een Gen C-baby (Generatie Corona) gemaakt? Dat kindje groeit elke maand doodleuk uit haar of zijn complete garderobe. Red Orka vond dat maar weinig duurzaam en introduceerde de huur-romper. Voor een vast bedrag per maand ben je voor een periode naar keuze voorzien van rompertjes in de juiste maat, die na jouw baby doorschuiven naar de volgende. Verder kocht je alle babykleding natuurlijk al tweedehands, bijvoorbeeld op Vinted, toch?

Sedumdak op je huis

Een vriendin wilde op de uitbouw van haar huis een groen dak aanleggen – (voornamelijk vet-)plantjes die water opnemen, isoleren en ook nog eens een fijne plek zijn voor insecten. Dat feest ging helaas niet door toen de bovenburen protesteerden uit vrees voor meer beestjes in huis. Voor iedereen die een groen dak wél gezelliger vindt dan grauwe grijze platen: een zogenaamd sedumdak leg je makkelijk zelf aan – het internet staat vol met DIY-filmpjes. Toch advies nodig? Check stichting Rooftop Revolution. Veel gemeenten geven trouwens ook subsidies voor zo’n groen dak!

Thinx in plaats van tampons

Geen tampon, maandverband of Mooncup, wel ongesteld – ook wel free bleeding genoemd. Thinx maakt het concept praktisch net iets haalbaarder met ondergoed dat menstruatiebloed absorbeert. En dat was je er zo weer uit. Tip: check de store locator op de website, dan hoef je je Thinx-broekjes niet van de andere kant van de wereld te laten invliegen. Ander duurzaam initiatief: wasbaar maandverband van Katoen&Ko.

Urban poetry

Alle lingerie van Urban Poetry wordt in Nederland geproduceerd van duurzame, biologisch afbreekbare materialen uit Europa.

Vereniging voor duurzaam beleggen

Heb jij spaargeld over en overweeg je te beleggen? Vraag je eens af of je ermee kunt leven wanneer jouw geld wordt geïnvesteerd in bedrijven die de wereld een minder mooie plek maken. Het kan ook anders. Duurzaam beleggen is jouw persoonlijke middelvinger naar bedrijven die het niet goed doen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling stelde een stappenplan op voor iedereen die niet goed weet hoe je daarmee begint, met de niet bijzonder sexy titel ‘Duurzaam Beleggen voor Particulieren via Banken’.

Waterton op je balkon

Je balkon- of tuinplanten besproeien met drinkwater. Veel gekker moet het niet worden. Milieu Centraal weet dat we op die manier zo’n 1.100 liter drinkwater per jaar in onze tuin dumpen. Check eens of jij ergens op je balkon of in je tuin een regenton kwijt kunt. Trouwens: sommige gemeenten, waaronder Arnhem, Eindhoven en Tilburg, delen subsidies uit voor het plaatsen van een regenton. En ben je de trotse eigenaar van een koophuis, dan zou je ook eens kunnen nadenken over een regenwatersysteem zodat je je toilet niet meer met kostbaar drinkwater hoeft door te spoelen.

Xr iets voor jou?

Eerder zeiden we dat je zelf maar weinig invloed hebt op de keuzes die de overheid de komende tijd maakt. Als jij daar geen genoegen mee neemt, kun je kijken of er een actiegroep is waar je je bij wilt aansluiten. Extinction Rebellion (XR) bijvoorbeeld.

Yoni

Geen fan van de tip onder de T? Wat ook kan, is je gewone maandverband of tampons inruilen voor die van Yoni – die zijn behalve plasticvrij ook vrij van chemicaliën en gemaakt van 100% biologische katoen.

Zonnebrand zonder

Als je dit leest is de zomer net voorbij. Maar houd deze tip in het achterhoofd voor zonniger tijden. Studies wijzen uit dat de meeste zonnebrandproducten schadelijk zijn voor koraalriffen. Met name het ingrediënt oxybenzone versnelt het proces waarbij koraal verbleekt en uiteindelijk sterft. Onder andere Naïf biedt koraalvriendelijke alternatieven. naifcare.com

Lifestyle
  • Channa Brunt
  • Yaroslav Shuraev