In vertrouwen: 'Ik werd verkracht door een studiegenoot'

'Sex met iemand die niet wil, hoe zielig ben je dan?'

In vertrouwen

Jade werd VERKRACHT door een studiegenoot – iets dat 1 op de 9 studentes in Nederland overkomt. Ze ZWEEG er lang over, omdat ze bang was dat niemand haar zou geloven. Of dat iedereen zou denken dat ze het zelf had UITGELOKT.

Jade (27): «Ik heb in Delft gestudeerd en ging bij aanvang van mijn studie meteen op kamers aan de rand van het centrum. Na een jaartje werd ik door studiegenoten uitgenodigd om naar ‘hun huis’ te verkassen, middenin de stad. Dat leek me wel wat. Ik voelde me best gevleid dat ik, het provinciaaltje, als roomy werd gevraagd, dus ik verhuisde. In het studentenhuis woonden jongens en meiden van verschillende studies. Het klikte bijzonder goed.

We kookten om beurten, hanteerden corveelijsten zodat de klusjes eerlijk verdeeld waren en we werden echt vrienden. Ik had het naar m’n zin. Eindelijk schudde ik het brave meisjesimago een beetje van me af en nam ik gretig deel aan feestjes. Op donderdagavond gingen we al met z’n allen de kroeg in en dat ging het hele weekend zo’n beetje door. Doordat ik steeds meer nieuwe mensen leerde kennen en merkte dat ik goed lag in de groep, voelde ik me steeds zelfverzekerder. Ik viel wat kilo’s af, liet mijn haar in een nieuw model knippen en verfde het zwart. Ik durfde het aan om wat strakkere jurkjes te dragen. Ik kreeg meer aandacht van mannen, wat ik op zich fijn vond. Achteraf denk ik dat ik me diep van binnen nog steeds een boerentrien voelde, maar dat aardig wist te verbloemen.

Spelletjesmiddag

Een van de jongens uit een nabijgelegen studentenhuis was Jacob. Hij deed dezelfde studie als ik, maar studeerde al een jaar langer. Onze studentenhuizen deden veel dingen met elkaar. Zo organiseerden we om beurten etentjes en op zondag was er altijd een spelletjesmiddag, waar ik Jacob leerde kennen. Heel close was ons contact echter niet. Jacob was een beetje teruggetrokken, een einzelgänger. Er werd gezegd dat hij te veel snoof en dronk, maar of dat zo was? Geen idee. We dronken allemaal te veel en iedereen rookte weleens een jointje of slikte een pilletje. In diezelfde periode kreeg ik een relatie met een oud-klasgenoot uit mijn geboortedorp, waar- door ik de weekenden vaak de trein terug naar huis nam.

Ik was supergek op mijn vriend, die ik dus al jaren kende, en was er dan ook kapot van toen hij onze relatie na zes maan- den plotseling verbrak. Om hem te vergeten stortte ik me volledig op mijn studie en in het studentenleven. Daar kwam ik Jacob geregeld tegen, maar we spraken elkaar zelden.

In oktober begonnen mijn studiegenoten en ik plannen te maken voor oud en nieuw. We werden uitgenodigd voor een groot feest dat gegeven zou worden in het studentenhuis waar Jacob woonde. Het moest een soort Duizend-en-een-nachtfeest worden, waarbij iedereen verkleed kwam. Als een Arabische prinses stond ik daar die avond met mijn vriendinnen aan de deur. De muziek stond hard, de wodka vloeide rijkelijk en er waren zoveel gasten dat op elke verdieping en in elke kamer wel clubjes mensen stonden te kletsen of op een bed of bank hingen. Ik stond op de dansvloer toen ik opeens een hand over mijn rug naar mijn billen voelde gaan. ‘Lekker geil outfitje, Jade.’ Het was Jacob die vlak achter me stond en dit in mijn oor fluisterde. Wat had dat te betekenen? Was het gewoon vriendschappelijk bedoeld, een beetje plagerig of flirterig? Ergens beviel het me niet zo dat hij me op die manier aanraakte, maar toch zei ik er niks van en beantwoordde hem met een glimlach. Want ja... zo was ik.

Oud vuil

Jacob ging bij zijn vrienden staan. Zijn ogen prikten in mijn rug. Ongemak, dat was wat ik voelde. Ik had natuurlijk naar mijn intuïtie moeten luisteren en weg moeten gaan of op z’n minst met terugwerkende kracht mijn grens aangeven, maar dat deed ik niet. Wat haalde ik me in mijn hoofd? Dat hij iets van mij wilde? Ver na middernacht besloot ik naar huis te gaan. Mijn vriendinnen bleven nog, maar voor mij zat de stemming er niet echt in. Ik had mijn ex om middernacht een berichtje gestuurd dat ik hem zo miste. Hij had het gelezen, maar niks teruggestuurd. Ik wilde niks liever dan in mijn bed liggen en mijn roes uitslapen. De enorme hoeveelheid wodka die ik had gedronken, maakte me niet vrolijk, eerder sentimenteel. Voordat ik het pand verliet, ging ik nog even naar het toilet. De wc beneden was bezet, dus liep ik de trap op naar boven. Toen ik bij het toilet kwam, stond Jacob daar in de hal, met een vriend. Hij zag dat ik met mijn jas aan liep en vroeg waar- om ik nu al weg wilde. Het feest was net lekker op gang. ‘Kom schatje, blijf nog even.’

Zijn vriend liep naar beneden, we stonden samen in het nauwe gangetje. Hij begon me te zoenen. Zijn handen verdwenen meteen onder mijn jas naar mijn billen. Zijn tong drukte hij ruw achterin in mijn mond. Dit had niks met iemand leuk vinden te maken, hij had gewoon zin en had het blijkbaar op mij voorzien. Ik probeerde me uit zijn greep los te worstelen en zei dat ik dit niet wilde. Toen hij niet naar me luisterde, schreeuwde ik: ‘Doe normaal, kappen nou!’ in de hoop dat iemand anders het zou horen. Maar dat gebeurde niet. De muziek stond zo hard en iedereen was zo dronken dat niemand acht sloeg op ons. Jacob trok me een kamer in, duwde me op mijn buik op het bed en trok mijn slip naar beneden. Ik schreeuwde dat ik dit niet wilde, vocht om weg te lopen, maar hij was veel sterker, pakte mijn pols ruw vast en voordat ik het wist, voelde ik dat hij bij me naar binnendrong. Het enige wat ik toen nog dacht was: laat dit snel voorbij zijn. Wat helaas niet zo was: die eikel had zoveel gezopen dat het wel even duurde voordat hij klaarkwam. Daarna deed hij z’n broek dicht en zijn trui recht, en liep de kamer uit. Mij liet hij voor oud vuil achter. Wat voelde ik me slecht!

Ik heb me aangekleed en ben zo geruisloos mogelijk naar huis gegaan, en voelde me zo vies dat het niet eens in me opkwam de politie te bellen of een vriendin te appen. Eenmaal thuis heb ik wel een uur onder de douche gestaan. Ik huilde aan een stuk door omdat ik mijn ex-vriendje miste, mijn ouders miste ik opeens ook heel erg, en omdat ik me zo vreselijk waardeloos voelde. Het was al licht toen ik eindelijk in slaap viel. Deze nacht was een grote nachtmerrie. In tien minuten tijd was ik zo vernederd dat er nog maar weinig van me over was.

Vol goede moed

Ik was die nacht niet zwanger geraakt en had geen soa opgelopen, dat had ik getest Toch was het niet een gevalletje eind goed, al goed. Ik deed heus mijn best het voorval te vergeten, maar dat lukte niet. Het was alsof de herinneringen zich maar bleven opdringen. Als ik ’s morgen wakker werd en mijn hoofd nog niet op volle toeren draaide, was er heel even rust, maar daarna sijpelde de waarheid keihard binnen. Het vreemdste was dat ik me er helemaal niet zo mee bezighield wat híj verkeerd had gedaan, maar dat ik steeds probeerde na te gaan wat ík anders had moeten doen om dit te voorkomen. Had ik me minder sexy moeten kleden, minder moeten drinken, meer van me af moeten bijten, harder vechten? Wat ik constant deed, was proberen het verleden een andere wending geven, in mijn kop iets recht te breien wat niet meer recht te breien was. Ik voelde me niet meer op mijn gemak in de stad en ook niet meer op de universiteit. Ik was Jacob er al een aantal keren tegengekomen en dan deed hij alsof er nooit iets tussen ons was gebeurd. Hij leek zich van geen kwaad bewust. Wist hij het eigenlijk nog wel? Ik lag nachtenlang wakker om wat me was aangedaan. Ik besloot dat ik afstand moest nemen. Dat deed ik door de weekenden en vakanties terug te gaan naar mijn ouders en hen op de boerderij te helpen. Tegen mijn vriendinnen zei ik dat mijn ouders me heel hard nodig hadden, tegen mijn ouders vertelde ik dat het lastig was om een geschikt bijbaantje te vinden in de stad en ik daarom zo vaak naar hen toe kwam. Ik vertelde niemand de waarheid. Dat ik mezelf zo verloochende, gaf me een heel eenzaam gevoel. Ik isoleerde mezelf totaal.

Op een avond was ik alleen met m’n huisgenoot Barbara, de anderen waren uit. Ze vroeg me op de man af wat er met me aan de hand was en waar de vrolijke, goedlachse Jade was gebleven. Ik barstte in tranen uit en vertelde haar over oud en nieuw, en over hoe alles sindsdien was veranderd. Ik kon me nauwelijks meer op mijn studie concentreren, huilde bij het minste of geringste en had echt nergens meer plezier in. Op haar aanraden heb ik een gesprek aangevraagd bij een vertrouwenspersoon van de universiteit – dat ik op het laatste moment toch weer afzegde omdat ik bang was voor de consequenties. Stel dat het zou uitdraaien op een gesprek met Jacob en het mijn woord tegen dat van hem zou worden en hij alles zou ontkennen? Ik durfde de confrontatie nog niet aan.

Ik heb uiteindelijk veel gehad aan de hulp van mijn psycholoog en aan mijn moeder, aan wie ik het uiteindelijk ook vertelde. Die hele zomer heb ik op de boerderij gewoond. Koeien melken en met mijn handen in de aarde... Lichamelijke inspanning in plaats van denken heeft me uiteindelijk zo veel goed gedaan dat ik eind augustus toch weer vol goede moed naar Delft ging. Jacob had inmiddels zijn kamer opgezegd en was met iemand gaan samenwonen. Ik kwam hem nog een paar keer tegen en dat bleef pijnlijk. Nu, jaren later, fantaseer ik soms dat ik hem ergens tegenkom en flink de waarheid vertel. Sex met iemand hebben die niet wil: hoe zielig ben je dan!"

Lifestyle
  • Natasja Bijl
  • Dmitry Schemelev