Misofonie: wanneer je niet tegen de eetgeluiden van anderen kunt

Dit is wat misofonie inhoudt.

eetgeluiden

Dineren met vrienden of familie vinden de meeste mensen alleen maar leuk. Toch is er een uitzondering: mensen met misofonie laten zo'n etentje vaak liever aan zich voorbijgaan. Zij kunnen namelijk helemaal niet tegen de kauwgeluiden van anderen.

Stoornis

Geluiden van een ander kunnen erg op onze irritatie werken. Stoor je je aan de geluiden van een ander? Dan wordt er nog weleens gedacht dat je gewoon een kort lontje hebt. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Er kan namelijk ook sprake zijn van misofonie.

Misofonie is een psychische stoornis, waarbij patiënten gevoelig zijn voor het geluid van kauwen, slikken, smakken of snuiten. Mensen met deze aandoening krijgen meteen gevoelens van walging, angst of agressie. Niet gek dus dat misofonie letterlijk ‘haat tegen geluid’ betekent. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om je minder te gaan storen aan andermans eetgeluiden. We zetten er drie op een rijtje:

1. Andere geluiden inbeelden

Een van de meest voor de hand liggende manieren om je minder te gaan storen aan andermans geluiden is om simpelweg een ander geluid in te beelden. Probeer aan geluiden te denken die wel fijn klinken, zoals een liedje of het geluid van krakend vers sneeuw. Probeer voor jezelf een lijstje te maken van geluiden waar jij van houdt

2. Aandachtstraining

Een andere manier om je minder erg te focussen op het geluid van iemand anders, is aandachtstraining. Hierbij probeer je de aandacht te verschuiven naar iets anders, waardoor je gedachten zich niet langer focussen op het vervelende geluid. Je kunt denken aan iets leuks of ontspannend, zodat je je minder snel gaat ergeren.

3. Gezonde leefstijl

Ten derde kun je ook je leefstijl aanpassen zodat je minder stress ervaart. Stress is namelijk een grote oorzaak van misofonie. Zoek dus iets wat je ontspanning biedt tijdens momenten wanneer je veel stress ervaart op bijvoorbeeld werk of thuis. Sporten kan afleiding bieden en zorgt er daarnaast ook voor dat het stresshormoon cortisol wordt afgevoerd. Ook een goede nachtrust kan voor meer ontspanning zorgen en krijg je dus minder irritaties bij bijvoorbeeld eetgeluiden.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes