It’s almost that time of the year! Check je zorgverzekering 

Misschien niet het meest sexy onderwerp, maar daarom zeker niet minder belangrijk.

Lees ook

We zijn al halverwege november en het is bijna die tijd van het jaar om je zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen. En dat is misschien helemaal niet zo’n slecht idee om te doen. Elk jaar zijn er in de zorg weer veranderingen, maar misschien ook wel in jouw leven. Daar kun je dan maar beter je zorgverzekering op aanpassen.

Veranderingen zorgverzekering 2022 

Vanaf 13 november kun je je zorgverzekering vergelijken en weer afsluiten voor 2022. Zoals eigenlijk elk jaar, gaat de zorgpremie weer iets omhoog. Vaak met een aantal euro per maand. Maar daarnaast verandert er ook altijd wel iets aan de inhoud van je basisverzekering. Dit bepaalt de overheid. En dit betekent niet alleen dat er dingen uit gaan, maar ook dat er dingen aan het basispakket worden toegevoegd. Hieronder een overzicht van de veranderingen:

Herstelzorg corona
Op zich niet nieuw, maar in ieder geval tot augustus 2022 blijft herstelzorg na corona in de basisverzekering. Deze mensen kunnen gebruik maken van maximaal 50 fysiotherapiebehandelingen, maximaal 10 uur extra ergotherapie, maximaal 7 uur extra dieetadvisering en logopedie (zonder limiet).

Elektriciteitskosten mechanische ademhalingsondersteuning
Als je thuis gebruik maakt van mechanische ademhalingsondersteuning dan mag je vanaf januari 2022 de elektriciteitskosten hiervan declareren bij de zorgverzekeraar.

Migrainemedicijnen in basispakket
Het advies van Zorginstituut Nederland is om drie nieuwe medicijnen tegen migraine toe te voegen aan het basispakket. Het gaat om de GRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanesumab. Voor de vergoeding moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Niet-effectieve zorg uit basispakket
Zorginstituut Nederland controleert de zorg uit de basisverzekering. Als er niet voldoende wetenschappelijk bewijs is dat de zorg effectief is, dan verdwijnt deze zorg uit het basispakket. Met deze opschoning willen ze elk jaar oplopende zorgkosten een beetje indammen.

Over het eigen risico hoef je je komend jaar geen zorgen te maken. Die blijft hetzelfde als afgelopen jaar op 385 euro staan. Je kunt dit bedrag ook verhogen om korting te krijgen op je maandpremie tot maximaal 885 euro.

Waarom een nieuwe zorgverzekering?

Naast dat er dus binnen de zorg dingen veranderen, kan er in jouw situatie ook van alles veranderen. Misschien heb je volgend jaar geen fysiotherapie meer nodig, maar wel een iets uitgebreidere tandartsverzekering. Of misschien ben je wel van plan om voor een kindje te gaan, ook dan is het handig om alvast je zorgverzekering aan te passen. Kortom, het is elk jaar handig om je zorgwensen in te vullen en te kijken of er geen zorgverzekering uitkomt die voordeliger is én beter bij je past.

Beeld: Alexander Suhorucov

Laatste nieuws

Zie ook