Is het beter om koffie te laten staan tijdens je menstruatie? 

Wij leggen het uit.

Kun jij ook zo genieten van een goede cappuccino of latte macchiato? Wellicht is koffie zelfs één van jouw dagelijkse genietmomentjes. Dan wil je uiteraard geen dag zonder je favoriete drankje doorbrengen. Toch kan het rondom je menstruatie goed zijn om je dagelijkse bakje troost te laten staan of voor décafé te kiezen.

Cafeïne

Het probleem is niet zozeer de koffie zelf, maar de cafeïne die erin zit. Als je last hebt van premenstrueel syndroom (PMS) kan deze stof namelijk tot verergerde klachten leiden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) kun je cafeïne daarom het beste laten staan op momenten dat je PMS-klachten hebt.

Wat zijn PMS-klachten?
PMS-klachten komen voorafgaand aan je menstruatie voor en kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Denk aan:

  • Buikkramp
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Darmklachten
  • Prikkelbaarheid
  • Gespannen zijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijnlijke borsten
  • Vocht vasthouden
  • Stemmingswisselingen
  • Depressieve gevoelens
  • Vermoeidheid

Wat is het verband tussen cafeïne en PMS-klachten?

Hoe het komt dat cafeïne invloed heeft op PMS-klachten, heeft waarschijnlijk te maken met hoe je lichaam op het stofje reageert. Onder invloed van cafeïne kan het namelijk gebeuren dat je lichaam meer van het hormoon oestrogeen gaat aanmaken.

Een verhoogde oestrogeenspiegel kan ervoor zorgen dat PMS-klachten verergeren. Toch lijkt het van persoon tot persoon en van maand tot maand te verschillen of cafeïne daadwerkelijk leidt tot verergerde PMS-klachten. Zo blijkt uit een onderzoek dat matig koffiegebruik bij Aziatische vrouwen zorgt voor verhoogde oestrogeenspiegels. Deze kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel en gespannen en gevoelige borsten.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het oestrogeengehalte juist afneemt bij vrouwen met een Europese achtergrond die zo’n twee kopjes koffie per dag drinken. Je zou op basis hiervan dus zeggen dat zij geen last hebben van de eerdergenoemde symptomen. Toch kan cafeïne ook op andere manieren tot PMS-klachten leiden.

Cortisol

Doordat tijdens je menstruatie je cortisol al wat verhoogd is en cafeïne dit stresshormoon stimuleert, kun je meer last hebben van spanning. Wil je weten wat het effect van cortisol is op je gewicht, lees dan dit artikel.

Naast het stimuleren van cortisol heeft cafeïne het vermogen om de slaaphormonen melatonine en adenosine te onderdrukken. Dit kan het gevoel de spanning verhogen, wat eveneens kan leiden tot slapeloosheid. Slaap je slecht, dan raak je eerder vermoeid.

Kijken we naar het effect van cafeïne op de bloedvaten? Dan kunnen we misschien een verklaring vinden voor het drinken van koffie en de invloed daarvan op de pijn in je buik rondom je menstruatie. Tijdens je menstruatie trekt de baarmoeder samen om baarmoederslijmvlies af te scheiden. Door het samentrekken kan de baarmoeder tegen de omliggende bloedvaten duwen. Als de bloedvaten worden samengedrukt, krijgen de spieren in de baarmoeder minder zuurstof. Dit kan voor kramp zorgen. Doordat cafeïne de bloedvaten vernauwt, zou het stofje de kramp nog eens kunnen verergeren.

Wat betekent dit voor jou?

Als je geen last hebt van PMS-klachten, dan is er geen enkele reden waarom je die lekkere latte of cappuccino zou laten staan in de dagen voorafgaand aan je menstruatie. Cafeïne heeft namelijk geen invloed op het ontwikkelen van PMS. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je door je dagelijkse kopje koffie te maken krijgt met buikkramp en andere PMS-klachten als je er anders nooit last van hebt. Geniet tijdens je menstruatie dus gewoon van je dagelijkse kopje koffie als je klachtenvrij bent.

Als je rondom je menstruatie wél PMS-klachten hebt, dan kan het een goed idee zijn om koffie en andere drankjes met cafeïne even te laten staan totdat je klachten over zijn. Wat ook kan helpen, is om je koffiegebruik te beperken of alleen ’s ochtends koffie met cafeïne te drinken. Cafeïne heeft namelijk tot acht uur lang een effect op je slaap. Gedurende de middag neem je dan alleen cafeïnevrije koffie, zodat je slaapritme niet wordt verstoord door dit opwekkende stofje. Ook cafeïnevrije thee is natuurlijk een prima drankje om te nemen.

Sommige soorten thee hebben zelfs een verzachtend effect bij klachten als buikkramp. Denk bijvoorbeeld aan verse gemberthee. De warmte zorgt samen met de stofjes in gember voor een krampstillend effect, wat prettig is als je last hebt van buikpijn tijdens je menstruatie.

Bron: Annemiek | Puur Figuur | Beeld: Gilmore Girls

Laatste nieuws