Feit of fabel: kunnen essentiële oliën anxiety verminderen? 

Ze ruiken heerlijk, maar is dat genoeg om onrustige en angstige gevoelens te verminderen? 

essentiële oliën

Over essentiële oliën wordt vaak gezegd dat ze je gemoedstoestand positief kunnen beïnvloeden. En hoewel de oliën inderdaad heerlijk ruiken, vroegen wij ons af of zo’n olie daadwerkelijk meer kan doen dan enkel een aangename geur verspreiden.

Angstige gevoelens verminderen

Laten we meteen een duidelijk antwoord geven: ja, essentiële oliën kúnnen je anxiety verminderen. Tenminste, dat is als we nieuw onderzoek van de Monash University mogen geloven. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Neurochemistry International.

Het onderzoek van de Monash University onderzocht de effecten van de oliën op het brein. De essentiële oliën, die uit planten worden gewonnen, kunnen we bij kamertemperatuur makkelijk via de lucht inademen en via deze weg komen de geuren makkelijk bij de hersenen terecht. Het onderzoek focuste zich vervolgens op het anxiolysche effect van de oliën. Oftewel: of er sprake was van angstreductie als mensen de geuren van de essentiële oliën roken. Professor Louise Bennet, de hoofdauteur van het onderzoek, denkt dat essentiële oliën dit effect inderdaad kunnen hebben: “We geloven dat de interactie van essentiële oliën met de van nature hoge niveaus van ascorbaat in de hersenen voor antioxidanten en pro-oxidanten kunnen zorgen." En die antioxidanten zouden volgens professor Bennet voor een beter humeur kunnen zorgen en angstige gevoelens kunnen verminderen.

Geuren

Lange tijd geloofden we dat lavendel een kalmerend effect op ons had. En inderdaad, verscheidene onderzoeken toonden dit ook aan. Maar waarom? Volgens Professor Bennet komt dit dus door het antioxiderende effect dat in de hersenen ontstaat wanneer we lavendel ruiken. Naast lavendel blijken ook andere etherische oliën dit effect te hebben in ons brein. Zoals rozemarijn en tea tree.

Voor de onderzoekers zijn dit veelbelovende resultaten. Professor Bennet geeft dan ook aan dat zij en haar team het effect van essentiële oliën verder gaan onderzoeken. “We werken aan de ontwikkelingen van essentiële oliën voor een reeks toepassingen, waaronder de behandeling van depressie en angst." Momenteel zullen Bennet en haar team dieper ingaan op de wetenschap achter essentiële oliën en willen ze ontdekken welke dosering het effectiefst is en in hoeverre het depressieve, angstige en sombere gevoelens kan verminderen. Klinkt veelbelovend!

Lifestyle
  • Body and Soul
  • Mathilde Langevin